Radioprogrammet "Besökstid" / 1967
FRAMFÖRA RADIOHÄLSNINGAR TILL SJUKA
ARNE ERICSSON i Malmö gläder patienterna på sjukhusen.
Besökstid, skivor för sjukskrivna, ett av radions önskeprogram går mot avslutningen av säsongen. Programmet som oftast tar en längre eller kortare paus över sommaren, har sedan hösten 1957 letts av Arne Ericsson i Malmö. Han har nu förmedlat hälsningar i mer än 300 program och har hunnit uppmana mer än 15.000 sjuklingar i landet att krya på sig. Programmet har alltid gått på fredags-eftermiddan, men eftersom den tiden kommer att vikas för Bilradion blir det till hösten ändrad tid. Det har diskuterats, om programmet skall sändas i P 2, men frågan är hur många sjukhus ger sina patienter möjlighet att lyssna på den kanalen.
Överhuvudtaget har Arne Ericsson en känsla av att möjligheterna att lyssna inte är så goda på alla sjukhus. Här är plats för en upprustning, eftersom sjukhuspatienterna mer än andra har möjlighet och behov av att lyssna till radio. Det gäller också att hitta en sändningstid för Besökstid, då det är lugnt på sjukhusen men då man inte kolliderar med sjukhusens ordinarie besökstid, sovtimmar o. dyl.
Antalet brev till Besökstid sjönk, när Melodiradion kom till, men har sedan visat stigande tendens, särskilt under den senaste säsongen. Ungefär 1.000 brev i veckan kan det bli, framförallt under hösten och senvintern. Arne Ericsson har gjort en del statistik om programmet och önskebreven. Det visar sig att 62 procent av dem som skriver är kvinnor. Damerna är alltså flitigare att tänka på sina sjuka vänner och anhöriga.
Åldersfördelningen tycks vara tämligen jämn, möjligen med en viss övervikt för de äldre årsklasserna, som ju också är mest drabbade av sjukdom. Hälsningar till barn är inte så vanligt förekommande som man kanske skulle vänta sig.
Hallänningar flitiga
Den geografiska spridningen över landet tycks följa befolkningstätheten. Dock har Arne Ericsson en känsla av att hallänningarna är ovanligt flitiga, när det gäller att skriva brev till Besökstid, Sveriges Radio, Malmö C. Vilka skivor önskas? Kanske litet lugnare skivor än i önskeprogram i allmänhet, menar Arne Ericsson, som också har erfarenhet av "Det ska vi fira", där han varit värd under tre sommarmånader. När man vet att skivorna i många fall avlyssnas i ofta dåliga hörlurar är det naturligt att alltför högljudd musik undviks. Annars är nog skivönskningarna desamma som till andra önskeprogram i radion. Så här ser en sammanfattande lista över olika favoriter ut.
Skogman populärast
I särklass mest önskad artist genom tiderna: Thore Skogman. De låtar man helst vill höra är just nu: "Ensam jag är" och "Jämtgubben". Några andra som finns med i brevskörden varje vecka: Göingeflickorna, Calle Jularbo och Anna-Lena Löfgren. Av Göingeflickorna vill man mest höra: "Kära mor" förstås, och "Livet i Finnskogarna" tycks vara nästan den enda Jularbo-låt, som svenska folket känner till. Men även "Lyckobringaren" begärs av många. Att Anna-Lena Löfgren kommer med varje gång beror antagligen på hennes "Kärlek på lasarett".
I varje fall är Anna-Lena Löfgren mer önskad än Siw, Anita och Lill-Babs och alla de övriga, som går upp i topp då och då, när de har en aktuell melodi som slår. Popartist som står sig genom tiderna: Elvis Presley. Naturligtvis har Beatles-önskningarna varit flera på sistone, men Elvis är i alla fall alltid med på ett hörn. Populäraste svenska popband just nu: Sven-Ingvars förstås! Helt särklassigt. Långt efter kommer flera i klump, Cool Candys, Sten & Stanley och Hootenanny Singers. Bland sångarna leder just nu Gunnar Wiklund.
Äldre artister som alltid finns på önskelistan: Harry Brandelius, Ingeborg Nyberg och Jussi Björling. Även Evert Taube rätt ofta. Melodier svenska folket aldrig tröttnar på: "Hjärtats saga", "Aftonklockor", "Säterjäntans söndag", "Tonerna". Mest önskade operettmelodier: "Farfarssången" ur Fågelhandlaren, "Två mörka ögon" och "Volgasången". Populäraste barnvisor: "Sudda sudda" med Gullan Bornemark och hennes barn samt Alice Tegnér-visor med Alice och Titti.
--------------------------------------------------------------------
NORRA-VÄSTERBOTTEN ¤ Den 28 maj 1967.
PS. I artikeln kallas Sven-Ingvars för "popband". Vilket är helt galet.
Ordet "dansband" kom inte att användas i egentlig mening förrän under
den stora dansbandsvåg som sköljde över oss under 1970-talet. Dess-
förinnan kallades ett band som spelade dansmusik för "dansorkester",
eller "danskapell" men då har vi förflyttat oss en bra bit tillbaka i tiden.
Roger.
Hej!
Det programmet har säkert många haft stor glädje av.
När vi i slutet av 60-talet bodde i Södertälje fick jag min hälsning i radion till pappa som då låg på Piteå lasarett efter en svår ryggoperation. Det var inte många gånger han skrev brev men efter det programmet fick jag ett kärkommet brev där han berättar om glädjen att få en hälsning.
Ha en bra söndag!
Jag har starka minnen från Arne Ericssons Besökstid. Hemma hade vi alltid radion på. Med påföljd att man "tog in" det mesta som sändes, så även Besökstid. Varje gång programmet sändes, hördes allra först signaturmelodin; "Nu tar vi det lugnt" inspelad av Ingmar Nordströms orkester 1955. Sen så följde Arne Ericssons något hesa röst. Arne Ericsson gick bort för några år sedan. Ett av våra mest klassiska önskeprogram i radio kan man väl kalla det.
Hälsningar ROGER!
Ha, jag gick just in här för att påpeka att Ingmar Nordströms debutskiva användes som signatur till Besökstid ... dock spelades den inte in 1955 utan några år senare i Köpenhamn, 1959-60 nån gång (har sett olika inspelningsår). Skivan spelades in just för att eventuellt kunna användas som signaturmelodi (vilket ju var smart uträknat), då den faktiskt inte var inspelad på skiva. Till sista Saxparty-LPn, nr 18, som kom 1991 så gjordes en nyinspelning av "Nu tar vi det lugnt", fast då sköttes sången av Janne Landegren, inte Lars "Snaggen" Söderström.
Jag var lite fel ute beträffande året. Hade 1955 i huvudet, men det var ju då som Ingmar Nordström bildade bandet.
Kommer ihåg signaturen till Besökstid.
Spelades på Klarinett.
Jag gick Realskolan i Hammerdal på den tiden.
Vi hade en orkester där Lars Fresk var kapellmästare. Han var supermusikalisk och kunde därför signaturmelodin på direkten. Fast mej fick han tjata med en lång stund innan jag lärde mej spela den på trombon. Finns det ingen uppladdning på Youtube eller liknande? Eller rentav noter och harmonier att komma över.