Rolling Stones - inför Sverigebesöket 1965

ALDRIG MED ETT LEENDE -
ROLLING STONES SIGNUM


Snart i Sverige, The Rolling Stones, fr. v. Brian Jones, Mick Jagger -
gruppens ledande sångare - Keith Richard, Charlie Watts och Bill Wyman.


¤ När The Beatles gästade Sverige i fjol rådde sommarstiltje och inga upplopp följde i konserternas spår. När The Rolling Stones kommer till Sverige vid månadsskiftet är säsongen i full gång och upplopp har det blivit i Göteborg redan vid biljettförsäljningen. Ett upplopp som för övrigt noterades med stor förvåning i engelska poptidningar.

Medan alltså Beatles-pojkarna under en rad veckor spelar in film i paradiset Bahamas sliter Rolling Stones som djur på estraderna världen runt för att knapra in på avståndet till kungarna. Nyligen kom gruppen hem från Australien sedan blir det Skandinavien och i april skall man göra USA och Kanada. Det har i sanning gått fort för ett gäng, som för tre år sedan var totalt okänt.

Det började sommaren 1962. Musikerna Brian Jones, Mick Jagger och Keith Richards träffades i Ealing. Framgångarna lät vänta på sig och kom först sedan trummisen Charlie Watts och basgitarristen Bill Wyman juldagen 1963 slutit sig till trion. Tillsammans hyrde man en danslokal och se - plötsligt började framgångarna komma.

HANDTAG AV BEATLES
Ryktet om kvintetten spred sig och självaste Beatles kom för att lyssna, när de uppträdde i Richmond. I maj 1963 spelade The Rolling Stones in Chuck Berrys "Come On" som blev en fullträff. Därmed fick de allt fler fina anbud och de beslöts att de skulle ge sig ut på turné. Enda haken var att man nu inte hade en sån där riktig hit att komma med. Nödropen nådde The Beatles´öron och dessa vårdat långhåriga - The Rolling Stones är som bekant ännu mera "maniska" och inte välvårdade - erbjöd sin låt "I wanna be your man", vilken blev en ännu större framgång än "Come On". Sedan dess har de oavbrutet stigit mot stjärnorna och utsågs nyligen till Englands sånggrupp nr. 1.

Vad är det då som gjort The Rolling Stones så otroligt populära på så kort tid? Faktum är väl att gruppen träffar den moderna tonårsungdomens smak med sin tuffa, nästan råa stil. Och så är det mycket fina musiker. Deras scenuppträdande är också av det tändande slaget. Medan t. ex. The Beatles låter sång och musik tala för sig själva så säljer The Rolling Stones sina nummer mera direkt utmanande. Medvetet kör man med att aldrig visa ett leende. Nej, tufft skall det vara. Bäst går de fram i små intima lokaler, varför det skall bli spännande se hur det går i Kungliga hallen i Stockholm och på Cirkus i Göteborg.

STÄNG IN ER!
Innan jag går över till en kort presentation av de fem skall nämnas två viktiga herrar. Nämligen Andrew Oldham och Eric Easton, männen bakom kvintetten, vilken för övrigt kan avnjutas på en i Sverige nyligen utsläppt LP, "The Rolling Stones nr 2". Det är deras hitills bästa skiva. Men stäng in er när ni drar på för fullt. Vuxna har vådligt svårt förstå sig på de nya långhåriga herrarna.

¤ MICK JAGGER: Född 1944 och gruppens ledande sångare. Spelar även munspel. Är mycket Chuck-Berry-inspirerad.

¤ BRIAN JONES: Född 1944. Spelar både munspel och gitarr samt sjunger ibland.

¤ CHARLIE WATTS: Född 1942 och spelar trummor.

¤ KEITH RICHARD: Född 1942 och spelar gitarr. Han skriver en del av gängets låtar.

¤ BILL WYMAN: Född 1941, spelar basgitarr och sjunger ibland. Är den ende gifte av de fem. Han har dessutom en tvåårig son.

----------------------------------------------------------------
NORRA-VÄSTERBOTTEN ¤ Den 22 mars 1965.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0