SIF RUUD död

Sif Ruud - en av den gamla stammens aktriser, har avlidit 95 år gammal. Hon föddes 1916 och tog redan som 17-åring klivet in i Fru Thalias värld. Många är de roller som hon satte liv i under åren på Dramaten, men även också på vita duken. I några filmer skymtade hon förbi i förbifarten, som "vass" gumma och slängd i käften. Det vilade samma typ av sken över Sif Ruud som det gjorde över en av våra andra stora: Julia Caesar.

På Dramaten såg Sif inte enbart som skådespelerska. Hon var även lärare i talteknik. Dvs hon lärde blivande aktörer att tala på ett rätt sätt. Så kom rollen som Madame Flood i Hemsöborna 1966. TV-serien premiärvisades den 19 februari 1966. Hon blev både minnesvärd och folkkär, då hon kämpade med sin Carlsson (Allan Edwall) på sitt Hemsö. Sven Wollter spelde sonen Gusten, med drag i repliken redan då. Nu är hon borta, denna fantastiska Sif Ruud som gladde alla inbitna Thalia & Filmia-fans genom åren. Beundrarna var många. Jag var en av dem. /ROGER LINDQVIST.


SIF RUUD har lämnat jordelivet, 95 år gammal.
Efter ett rikt liv i fru Thalias tjänst.
-------------------------------------------------------------
Bild: www.sjostugan.wordpress.com


Kommentarer
Postat av: Björn Jakobsson

Ja, Sif Ruud var en mycket bra skådespelerska, och som barn minns jag henne särskilt från TV-serien Madicken, där hon spelade Linus-Ida. Nu är det inte så många 10-talister kvar (vilket ju inte är så konstigt). Anna-Lisa Ericsson dog för en tid sedan och nu är också Sif Ruud borta. Jag kan bara komma på en enda känd skådespelerska som är 10-talist som fortfarande är vid liv och det är Sickan Carlsson.

2011-08-16 @ 20:22:01
URL: http://beji.webb.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0