Staffan Sundin / Larry Dean / 1967-68

Den musikaliska resan med Staffan Sundin i huvudrollen, fortsätter i Enköping 1967/68. Staffan Sundin - med artistnamnet - Larry Dean - lämnade så småningom Skellefteåbandet "Utmanarna" för att resa längre söderut. Nya adressen blev Enköping. Där bildade han Hootenanny-gruppen "De Bästa". Urklippet som följer, berättar resten om bandets historia, året är 1967.

ENKÖPINGSBANDET "DE BÄSTA"
BÖRJAR GÖRA SKÄL FÖR NAMNET


"DE BÄSTA"
presenterar i sin debutplatta en skönt svängande mjuk
melodi, "Min lilla flicke-vän Marina". Fr. v. bandets ledare Staffan Sun-
din, Håkan Eriksson, Leif Jonsson, purfärsk i bandet och Kent Pettersson.


¤ Sommarferierna har börjat som alla känner till, men detta gäller dock inte bara skolbarnen, utan också i hög grad våra pop-musiker. Vi är inne i säsongens elfte timme då spelningarna inte är så många och skivutsläppen minskar betydligt. Dock har en mycket stor del av Enköpingsungdomen den sista tiden gått och väntat på ett skivutsläpp med spänning och iver. Som säkert alla förstår vid det här laget gäller det Hootenanny-gruppen "De Bästas" debutplatta. Den beräknas vara färdig nu på måndag, och släpps ut i handeln omkring onsdag. A-sidan har komponerats av gruppens ledare Staffan Sundin och heter Min lilla flickevän Marina. På B-sidan ligger När lillan kom till jorden i ett skönt arrangemang även detta gjort av Staffan.

¤ "De Bästa" har bara hållit på att "lira" tillsammans i tre månader, men under denna tid har man hunnit med ett flertal framträdanden. Man har spelat på ett flertal sjuk- och vårdhem, men även på restauranger, och rönt en mycket stor uppskattning från publik i alla åldrar. "Fansen" är från 5 och upp till 75 år. I dagarna har man tagit in ytterligare en medlem. Han heter Leif Jonsson, 24, och skall spela kombinerat 6- och 12-strängad gitarr. Han är f.d. medlem i det kända dansbandet Bosse Reiners från Enköping.

HOOTENANNY
På repertoaren står förstås hootenanny och Country and Western-låtar. Man hämtar inte materialet från någon bestämd artist utan försöker blanda med de mest kända låtarna. Dessutom har Staffan knåpat ihop ett 30-tal egna låtar. Plattan kommer som sagt att släppas på onsdag, och man väntar naturligtvis med spänning och undrar hur den kommer att gå. Fem timmars studiojobb ligger bakom. Man har även använt en studiomusiker för trumpetpålägg. Producent för inspelningen har varit Björn Norén från EMI-studios, medan Staffan Sundin arrangerade.

Hur kom det sig nu att det blev skivinspelning så snabbt? Jo, säger Staffan, vi spelade helt enkelt in ett band, skickade det till skivbolaget och frågade om de var intresserade. Det var man, och två veckor därefter kunde inspelningarna börja.

SKRYTSAMT
Namnet "De Bästa" kanske vid en första anblick kan verka skrytsamt och anstötligt men att väcka uppmärksamhet är bra säger Staffan, som är helt öppenhjärtlig och säger direkt på sak vad han tycker. Att man sedan lägger ned allt för att verkligen göra skäl för namnet och bli de bästa märker man bara genom att lyssna på plattan. Få debutskivor har en klass som motsvarar denna. Man har lagt ned mycket arbete i studion, men detta hade inte gett samma resultat om kvaliten på gruppen varit en annan, "Marina" är en skönt svängande men samtidigt mjuk melodi, och bakgrundsstämmorna sitter som gjutna. Även på B-sidan måste man ge både sång och gitarrkomp ett högt betyg. Dock förstörs helhetsintrycket av en tamburin, som fått en allt för framträdande roll. Men kort sagt alltså: ett klart godkännande för "De Bästa".

Man började som de flesta andra dvs mer eller mindre av en slump. Staffan flyttade till Enköping för ett och ett halvt år sedan. Han hade redan då provat på popmarknaden genom att spela med Larry Dean & The Balubas. Efter en tid här i staden träffade han Kent Pettersson, gruppens 20-åriga basist. Han berättade då att han brukade "jamma" på kvällarna tillsammans med sin jämnårige kompis Håkan Eriksson. Man träffades alla tre, provspelade och hörde att det inte lät så illa. Staffan kom på namnet "De Bästa", och så var det bara att gå ut och bli berömda. Nåja, så lätt var det kanske inte. Det ligger mycket jobb bakom varje låt, och även om konkurrensen ännu inte är lika hård som i den direkta popbranschen så tvingas man till det yttersta.
¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤
Helt plötsligt kom det hit en hootenannygrupp -
"De Bästa" - som spelade gratis och bara för att glädja
sjuka människor. Så nog finns det fin ungdom i dag,
trots allt prat om motsatsen.
----------------------------------------------
Alla avd på Ulleråkers sjukhus.

¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤
ROGER LINDQVIST. Forts. följer...


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0