The Balubas med Larry Dean

Fortsätter att botanisera i det material av urklipp som sångaren Staffan Sundin varit så vänlig att skicka mig. Förra inlägget om Staffan Sundin - eller Larry Dean som var hans artistnamn - handlade om det lokala "The Boogie Boys" från Älvsbyn i Norrbotten. Staffan Sundin sopade banan med andra deltagare av "Fritt Forum" som hölls på Forum i Älvsbyn i tidigt 60-tal. Staffan kom därmed att kallas Norrbottens rockkung! Efter en tid med The Boogie Boys, fick Staffan anbud av The Balubas från Örnsköldsvik. The Balubas var ett välkänt namn i de musikaliska kretsarna i staden. Om The Balubas kan man läsa i ett av de urklipp som Staffan skickat mig.


THE BALUBAS STARTADES


Kortet är taget under en träning i scout-stugan i Örnsköldsvik, där
Balubas träffades några kvällar i veckan. Året är 1962.


1962 i samband med Kongo-krisen i Afrika där Balubakrigarna...Ja, där fick kompgitarristen "Valle" idén till namnet på orkestern. Samma år blev det en liten turné i Finland, inga svindlande gager, men en upplevelse. En del amatörtävlingar där de placerade sig "si och så". Små engagemang på skoldanser och mindre festplatser med små ersättningar. Balubas dåvarande vokalissa hette Marianne Svensson, men var tvungen att sluta på grund av studier, och ersattes av en manlig sådan, Staffan Sundin, som senare kom att ta sig artistnamnet Larry Dean.



DET RÖR PÅ SIG FÖR BALUBAS 1963


Här syns Balubas bredvid sin instrumentvagn på någon plats i Sverige
- 1963.


Då engagemangen var tätare på olika festplatser i Norrland, gager och dylikt, började det kort sagt "att röra på sig". Strax efter midsommar skulle Norrländska Stjärnparaden gå av stapeln, Balubas belade första plats på tävlingen trots stor konkurrens från ett trettiotal andra gäng från bl. a. Finland, Norge och södra Sverige. Efter denna framgång fick Balubas mera jobb än någonsin tidigare, gagerna steg också därefter. Tidningarna skrev en hel del, och arrangörer och danspublik började få upp ögonen för The Balubas, som även detta år gkorde en tripp till Finland. I slutet av året kom Balubas ut med en privatproducerad EP-skiva som innehöll: All my sorrows, Baluba twist, Bosse boggie, Twilight time. Trots den dåliga ljudkvalitén blev skivan omtyckt och gick ut i 1000 exemplar.



THE BALUBAS TILL NALEN OCH SKIVINSPELNING - 1964


The Balubas under en spelning, mest troligt någon lugn stillsam dans-
låt - 1964.


"The Balubas till Nalen och skivinspelning" - stod att läsa i tidningarna. Det blev uppträdande på Kingside, Nalen, NK-Teatern och skivinspelning på den Stockholmsresan. Succé kan man notera eftersom Balubas en månad senare spelade på samma platser i Stockholm. I april 1964 kom den första riktiga skivan ut. Den innehöll två instrumentala låtar: Gärdebylåten och Rosenkyssar. Bolaget Balubas har skivkontrakt med är (EMI) Columbia-studio. Artisttjänst besökte Balubas på NK-Teatern och skrev kontrakt om ensamrätt till orkestern. The Balubas fan-club kom till stånd 1964 med Stellan Hernord som president, vilken senare har övertagits av fröken Stenbro, Ångermanlandsgatan 16, Örnsköldsvik, som är nuvarande adress. På sommaren detta år skrev medlemmarna i orkestern kontrakt på att varken klippa eller raka sig på tre månader. Bötessumman för den som bröt löftet var 1.000 kronor. Detta väckte stor uppmärksamhet hos dagspressen och vissa veckotidningar, där det stod att läsa i bl. a. Norrländska Socialdemokraten:

"BALUBAS I BODEN: fem vildvuxna grabbar från Örnsköldsvik"


På våren 1964 skrev Balubas kontrakt att varken klippa eller raka sig,
tack vare de täta engagemangen under sommaren. Det kunde vara skönt
att slippa det besväret för ett tag - 1964.

--------------------------------------------------------------------------------
Forts. följer...



Kommentarer
Postat av: Håkan Eriksson

Hej Roger!

Trevliga sidor Du har, tack för sidor med Balubas och Staffan Sundin (Jocke) som jag upptäckte som sångare i bandet som spelade på ungdomsgården i Bjästa utanför Ö-vik. Han kom att vara med i bandet i många år. Själv så finns jag på bild från början av Balubas 1962 varande längst till höger, även kusin Roger Arnström finns med på trummor. Vid fototillfället var det vinter och minst minus 10 grader utomhus och lika kallt inne men påslaget element gör att andedräkten inte syns. Sedemera kom jag efter militärtjänst -64 att tillsammans med Hasse Vågberg bilda Cool Crips dit Balubas Bosse Hörnfelt kom att bli verksam. Senaste

veksamhet var att hantera basgitarren i Rumbles i Stockholm 2004 där jag varit bosatt sedan 1968.

Bästa hälsningar Håkan Eriksson fd Övik!!!

2011-10-17 @ 21:06:55

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0