Familjen Bernhard och Lovisa Sundlöv

Att forska på sin släkt är som att lägga ett pussel. Vissa stunder kan det gå hur lätt som helst, medan det i nästa kan bli en enda lång uppförsbacke. Då och då dyker det upp nya uppgifter som man inte alls hade sedan tidigare. Detta hände mig bara för några dagar sedan. Ett okänt dödsdatum, på en ingift person på min mormors sida, kan tyckas vara rena bagatellen. Men man vill ju så jättegärna ha all fakta som möjligt, därför kan ett icke komplett födelse- och dödsdatum ge  - åtminstone mig - en slags frustration.

Jag har tidigare berättat på bloggen om min mormor och hennes släkt. Men som jag sagt så dyker det upp små pusselbitar hela tiden som gör att historien kompletteras ytterligare. Jag vet att det finns vissa personer därute som intresserar sig för dessa släkthistorier. Så därför presenteras här och nu lite förnyad fakta kring min mormors syster Lovisa  och hennes make Bernhard Sundlövs familj från Luleå.


Bernhard Sundlöv, f. 1886-04-19 d. 1947-08-14. Bernhard föddes i Skälvsta, Sollefteå. Han jobbade som signalreparatör vid Statens Järnvägar. Gifte sig med Maria LOVISA (Lova) Henrietta Jonsson, f. 1887-03-22 d. 1963-04-12. Lovisa eller Lova, som hon allmänt kom att kallas, var dotter till Maria AUGUSTA Jonsson f. Nordling 1864-03-24 d. 1930-05-03. Lovisa föddes innan Augusta ingick äktenskap med mjölnaren Jonas Jonsson f. 1865-04-21 d. 1938-01-17. Jonas var således Lovisas styvfar.

I äktenskapet med Bernhard Sundlöv föddes tre barn:

¤ HUGO Bernhard f. 1910-08-04 d. 1975-02-28

¤ SIGVARD f. 1915-08-07 d. 1964-04-17

¤ BENGT Göran f. 1917-06-20 d. 1987-12-21


Hugo Sundlöv, son till Bernhard och Lovisa Sundlöv i Luleå.


Beng Sundlöv, son till Bernhard och Lovisa Sundlöv i Luleå.


Hugo Sundlöv med makan Karin.


Sigvard Sundlöv med makan Essy (1924-1992).

1964 avlider Sigvard Sundlöv efter en tids sjukdom, endast 48 år gammal. Sigvard Sundlöv efterlämnar makan Essy samt tre barn.Sigvard Sundlöv.

Försäljaren Sigvard Sundlöv, Luleå, har avlidit i en ålder av 48 år. Hans hälsa har de senaste åren inte varit så stark men dödsbudet kom ändå oväntat.

Han var född i Luleå och var i en lång följd av år verksam inom möbelbranschen och gjorde sig känd som en duktig yrkesman. Hans stora fritidsintresse var scouting. Han var tidigare verksam inom KFUM i Luleå och kårchef där men tillhörde nu sedan länge Örnäsets scoutkår av Svenska scoutförbundet, vilken kår han var med om att bilda och i vilken han vid sin bortgång var ordförande. Sundlöv var en mycket drivande, verksam och initiativrik kraft inom kåren, som är en av de största och livskraftigaste i distriktet.

Sundlöv var också mycket kyrkligt intresserad och deltog aktivt i församlingsarbetet. Sedan 1 januari var han kyrkvärd och han var suppleant i kyrkorådet och dess representant i ungdomsarbetet i församlingen.

Idrotten tillhörde även Sundlövs intressesfär och han var ledamot av idrottsnämnden i Luleå. I yngre dagar var han själv aktiv och han hade på sin tid ett årsbästaresultat för Norrbotten i häcklöpning.

Med Sigvard Sundlöv gick en starkt ideellt inriktad person ur tiden som alltid ville det bästa. Han var en föredömlig familjefader. Närmast sörjande är maka, tre barn och två bröder.

---------------------------------------------------------------------------
NORRBOTTENS-KURIREN ¤ April 1964.

I juni 1967 fyller brodern Bengt Sundlöv 50 år. Detta uppmärksammas i tidningen:


Bengt Sundlöv.

50 år fyller den 20 juni lokförare Bengt Sundlöv, Luleå.
Sundlöv, som är född i Luleå, hade i yngre år diverse uppdrag, bl. a. som sekreterare i en av de anställda vid Norrbottens järnverk upprättad "egnahemsförening". Han var aktivt verksam i dåvarande Svartö Bollklubb och under en tioårsperiod som fastighetsägare på Lövskatan upprättade han deklarationer åt fastighets- och villaägare. På sin tid var han aktiv inom Scouting (KFUM) och tillhörde sedermera "Landströms pojkarna". På senare år har arbetet och familjen tagit hans tid i anspråk så att han inte kunnat åta sig några uppdrag.

Båtar och skärgårdsliv har alltid varit Sundlövs största fritidsintresse och så fort tillfälle ges söker han sig ut i naturen. På äldre dagar har han blivit bilägare och under semestern reser han ofta över till broderlandet Finland, där hans maka är född och uppväxt och där han vunnit många goda vänner.

--------------------------------------------------------------------------------------
NORRBOTTENS-KURIREN ¤ Juni 1967.

1975 respektive 1987 avlider bröderna Hugo och Bengt Sundlöv. Bernahard och Lovisas tre söner är alltså kusiner med min mor och henns syskon.--------------------------------------------------------------------------------------

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0