Grattis, KAJ LÄRKA!

Han heter Kaj Lärka, är 33 år och bor i Norrköping. Nångång då och då brukar vi prata med varandra. En slags summering om vad som hänt. Nu senast häromdagen, i samband med det stipendium som han fått sig tilldelat. Mer om det senare. Kaj är en rutinerad revyartist, som tjänat fru Thalia sedan 10-årsåldern. Han har förekommit i såväl amatör- som i mer professionella sammanhang. Under tio år spelade Kaj Lärka revy på Lilla Teatern i hemstaden Norrköping. Det var välbekante Tjadden Hällström som drev den under en följd av år. Kaj medverkade för övrigt i den allra sista Tjadden-produktionen, barnmusikalen "Folk och rövare i Kamomilla stad" där han spelade rövaren Jonathan.

Kaj hyser en stor beundran för Nils Poppe, ett intresse som även jag delar. Det var också detta som förde oss samman. Jag har ibland lagt ut klipp om Nils Poppe på min blogg, ibland har Kaj gett sig tillkänna genom en kommentar, vilket jag djupt uppskattar. Han berättar att han suttit i publiken på Fredriksdalsteatern i Helsingborg ett antal gånger, för att se "Mästaren i aktion".

En annan artist och person som också vunnit Kajs revyhjärta, är skådespelerskan Laila Westersund. Laila avled ju som bekant i februari detta år, och efterlämnade en stor tomhet och mycken saknad efter år av triumfer på bl. a Lisebergsteatern i Göteborg. När Laila kände att slutet nalkades, blev en av hennes sista gärningar att instifta ett stipendium till lovande revyartister. Det första namnet hon satte på sin lista var Kaj Lärka. Motiveringen löd på följande sätt:

"För sin hängivna vilja att arbeta på de tiljor som bär revykonsten 
och bondkomiken framåt, även under sina år på etablerade scener".

Stipendiet på 50.000 kronor, fick Kaj Lärka ta emot på en julfest som Stallfåglarna anordnat på en restaurang i Stockholm den 4 december. Kaj tog emot priset ur Sissela Kyles hand. I en intervju som radioprofilen Lisa Tilling gjorde med Kaj Lärka i radio Östergötland den 19 december, berättar Kaj om sin karriär och om vänskapen med Laila Westersund.
    - Vi hann stå på scen ihop vid ett tillfälle, berättar han, och fortsätter:
    - Hon avled i februari, och jag hade kontakt med henne in i det sista. 
    - Hon har betytt väldigt mycket för mig. Hon blev en slags mentor.


Här en bild som Kaj skickade till mig för ett tag sedan. Kaj omfamnar
sin vän och mentor Laila Westersund, platsen är Borås, året är 2009.


Det är inte första gången som Kaj Lärka uppmärksammas. Redan 2002 fick han Thalias vänners kulturpris på 15.000 kronor. Året 2003 fick han mottaga Bosse Parneviks stipendiet på 10.000 kronor, ett pris som den folkkäre Bosse personligen lämnade över till den då 25-årige Kaj Lärka. Citronilernas kulturpris på 5.000 kronor, gavs till Kaj 2009. Som ni ser så börjar Kaj bli rätt bortskämd med utmärkelser? Jag fick själv tillfälle att lyssna på radiointervjun där Kaj medverkade i häromdagen. Och låt mig säga så här, det var en fullfjädrad revyartist som lät tonerna flöda i en inspelning där Kaj sjöng om pusselbitar. Jo, ni hörde rätt: "Pusselbitar". Kaj Lärka vill jag gärna höra och se mera utav. Slutsummeringen blir kort och gott; den kära Laila visste precis vad hon gjorde. Kaj Lärka är en begåvad ung man, som har framtiden framför sig. Grattis än en gång Kaj!


Efter ett inlägg på min blogg, som handlade om "Omaka Par" på
Lisebergsteatern 1994, så skickade Kaj mig dessa programblad.
Han satt själv i publiken för att ta del av två av våra största komedi-
enner, Eva Rydberg & Laila Westersund. Ulf Dohlsten och Puck Ahlsell
medverkade också.


Eva Rydberg kunde vi se i ett TV-program igår. Hon blev Nils Poppes
efterträdare på Fredriksdalsteatern efter Poppes bortgång.


Kvällstidningsjournalisterna, gjorde tummen upp för det "Omaka
paren". Fin kritik alltså.

---------------------------------------------------------------------------------
Text: ROGER LINDQVIST


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0