Heinrich Himmler - ondskans ställföreträdare på denna jord...

Sommaren 1974 besökte jag byn Buchenwald, 7 km nordväst om Weimar i delstaten Thüringen i Tyskland. Buchenwald var ett arbetsläger under 2:a världskriget. Och man beräknar att uppemot 57.000 människor avled där. Det var en konstig känsla att trampa på dess mark. Det var en ondskans plats där det vanliga humanitära och empatifyllda helt gått om intet. Det var helvetet på jorden. Man har svårt att förstå hur vi människor kan bli så bottenlöst onda. Hur vi kan gå i land med att på de mest bestialiska sätt förinta andra medmänniskor. Händelserna som utspelades mellan 1939-1945 var i grund och botten en människas verk. Adolf Hitlers. Även om han assisterades väl av sina hantlangare, så utgick idéerna om ett germanskt rike från en och samma person.

Heinrich Himmler som föddes 1905, kom in i den nazistiska rörelsen. Den i grunden utbildade agronomen avancerade till en av Tredje Rikets mest fasansfulla monster. Himmler var ansvarig för drygt 6 miljoner döda judar. I krigets slutskede, när Hitlers germanska tusenåriga rike vacklade, och den förr så knipsluge Führern låg död i sin underjordiska bunker i Berlin, flydde delar av hans närmaste män ut ur kaoset. En av dem var Heinrich Himmler. Men innan rättvisan hunnit agera, gick han händelserna i förväg. Himmler var inte ensam om att begå självmord. Hermann Göring dog på exakt samma sätt innan rättegången i Nürnberg var över.

Hur tänkte man? Varför gjorde man det man gjorde? Hur bottenlös svart Himmler och hans hejdukar var i sina själar, skulle det ha varit intressant att få ett någorlunda svar av dem. Vad för sorts mekanismer var det som drev dem att begå dessa hemskheter? Jag har läst många böcker som handlar om just dessa tankegångar. För inte så länge sedan läste jag boken om Albert Speer, Hitlers rustningsminister och arkitekt. Han gjorde precis som alla de andra inblandade, han följde endast order. Sa han!

Just nu så läser jag en bok om Himmler och hans liv. Boken har jag läst förut, men det är länge sedan. Har alltid intresserat mig för det andra världskriget och dess spännande historia. Men ju mer jag läser, desto mer bedrövad blir jag. Så sent som igår, under Nobelfestligheterna i Stockholm, härjade en grupp nazister ute på stadens gator. Och som jag kan förstå var det personer som är allt för unga för att ha någon personlig relation med krigsårens fasor. Endast unga förvirrade människor som anammmat de nazistiska tankegångarna. Ja, du stackars värld!


Heinrich Himmler, ondskans ställföreträdare på den här jorden, under
det andra världskriget. Himmler tog sig själv av daga när han upp-
täcktes av de allierade. Den 23 maj 1945 svalde han en giftkapsel.
Han var född 1905 och utbildade sig till agronom. Hitlers irrläror ledde
honom så småningom in i nazistpartiets innersta krets.
------------------------------------------------------------------------------

Kommentarer
Postat av: mie

Tyvärr råder ondskans makter även idag. Från hemmets dominanta "möbel" får vi dagliga rapporter om folk som lider.Vi ser och lyssnar. Stänger ut oss från omvärlden med ett litet "klick". Ondskan råder även inom vårt lilla land, vår lilla stad. I det tysta....allt medan vi, med skygglappar för ögonen, grubblar över den dagsaktuella stora frågan; "Hur skall vi kunna åstadkomma en julklapp till våra kära som redan har allt...?!"

Roger, du skriver så fantastiskt vackert. Med ditt språkval når du fram till läsaren. Det du skriver vittnar om stor kunskap. Din mångsidighet är fascinerade.

Apropå böcker som berättar om A.H's grymhet...har du läst "Flykten från Sobibor" (Richard Rahske)?

Till sist......När kommer DIN bok?

2011-12-12 @ 08:52:12
Postat av: Roger

Mie!

Tack för din kommentar. Ang. "Flykten från Sobibor" har jag för mig jag sett i någon slags filmatisering. Och boken då, när kommer den...? Ja, vi får väl hoppas att idén blir till verklighet en dag. Jag har väldigt mycket material efter allt skrivande. Så det finns en stor källa att ösa ur i alla fall.

Roger.

2011-12-14 @ 11:32:03

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0