Martin & Povel knäpper upp i Piteå


Martin Ljung höjer sitt glas.


På måndag brakar Martin Ljung, Pekka Langer och alla de andra flugighetsfrämjarna loss i Piteå. Först och främst medverkar naturligtvis långpojken Martin! Ni som endast hört honom i radio, kanske inte förstår, varför Luleå-Ljung är landets just nu mest populäre skådespelare. Men Martin är framför allt scenaktör, och han måste helt enkelt ses i "Spectacle". - Han lär aldrig ha varit roligare än som "Min-Martin", där han med enbart gester språkar med publiken, som humorprofessor i monologen "Att vara rolig", parodin på "Mac Beth", där han klarar titelrollen med hjälp av ett sällan skådat antal fusklappar, som Greve Senilo i operetten "Lilla Helgerånet" o.s.v.

Så har vi sångkvartetten Flickery Flies - landets mest populära vokalistensemble - som består av Brita Borg, kapellmästaren och maken Allan Johansson, "Frukostklubbs"- Oscar Rundqvist och charmige Tosse Bark. - Brita är således med igen efter att ha varit borta från scenen hela vintersäsongen p.g.a. familjebestyr - det blev en liten välskapad pojke, som skall heta Allan efter pappa, trots att Povel Ramel kom med ett så bra förslag som "Någon".

I Spectaclet får vi höra "Flisorna" bl. a. i "Eskimåvisan" och "The Doodelidotts". Pekka Langer är sig precis lik i det här programmet, d.v.s. ingen vet från den ena dagen till den andra vad han tar sig till. - Förutom några typiska monologer och "lekar" med publiken får vi se "Nattuppen" i en riktig roll! - Han är med i den omtalade operetten och där lär han få den övriga ensemblen att komma av sig mest varje kväll. - Hittills har han inte sagt sina repliker rätt eller på rätt ställe mer än ett par gånger - av misstag...

Och så har vi förstås lilla yrhättan Gunwer Bergqvist. Hon har fyllt 23, men ser ut som sjutton, brukar knäppupparna säga om den lilla bönan, som i år också slagit igenom på film och grammofon. Det finns en knäppuppdebutant i gänget också: Cilla Ingvar! "Den lärda ångvisslan" brukar Martin kalla henne, och nog finns det krut i de snyggt emballerade stämbanden alltid. Den lundaspexande professorsdottern upptäcktes av Karl-Gerhard och gjorde sedan succé i en göteborgsrevy innan hon återvände till Lund och klarade av sin fil. kand. i julas. - Med den underbyggnaden torde lilla Cilla kunna hänga med i svängarna...

Sedan har vi Gus Dahlström (91:an ni vet...) som inte behöver närmare presentation. I 25 år har han varit en av våra mest utnyttjade revy- och filmkomiker. Här får vi se honom bl. a. som "Minneskonstnären Ernst Fullihuve".

--------------------------------------------------------------------
PITEÅ-TIDNINGEN ¤ Den 21 augusti 1956.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0