Pitsunds signalvakter...
Pitsunds krokiga ränna har alltid varit en besvärlig passage för fartyg-
en. Här är det m/f Topeka av Tönsberg som kommit innanför arm-
arna. Möte med ett timmersläp inne i sundet skulle för denna koloss
kunna betyda katastrof.

Vad skulle ni tycka om att sitta ute vid Pitsund och titta på utsikten hela dagarna - och nätterna med för den delen. Knut Fällman från Strömsborg och hans fru Elin har sedan i måndags gjort det och har beslutat att fortsätta med tittandet - i första hand under två månader. Så lång är nämligen den provtjänstgöring Piteå stads hamnförvaltning beslutat för den nyinrättade signalvakten vid Pitsund.

Klockan 12 på måndag törnade makarna till och något vaktuppehåll blir det inte för dem under dessa två månader, ifall nu inte Pitsundet får så pass kraftig is att den inte kan forceras av isbrytare. En av makarna kommer alltid att sitta och speja ut genom fönstren in mot Munksundsfjärden och ut mot pitholmsarmarna för att vara beredda att ge stopp- eller klartecken åt fartygen.

Ett lätt jobb det där, säger någon. Javisst - bara alldeles för lätt. Alldeles för rogivande under den s.k. hundvakten mellan 12 och fyra på natten. Läser de en intressant bok kanhända uppmärksamheten slappnar så att båtarna får vänta på klarsignal. Är boken däremot dålig är det möjligt att sömnen smyger sig på. Ja, det där är problem som makarna Fällman - och hamnförvaltningen med förresten - måste försöka lösa.

Visst är vaktstugan trivsam - som vaktstuga betraktad - men knappast som hem. Många av er har sett stugan som till för någon månad sedan stod som en provisorisk barack i korsningen Uddmansgatan-Prästgårdsgatan. Den är inte rymlig. Ett stort rum i vilket genom två avbalkningar skapats en sovalkov och kokvrå utan dörrar. Som hem kommer emellertid makarna Fällman att använda stugan denna höst. Deras ägandes sommarvilla strax väster om gamla lägerplatsen på Pitholmsheden ligger dock nära ifall de vill koppla av, och någon gång skall det väl även bli möjlighet att var för sig komma till hemmet på Strömsborg.


Knut Fällman ger klarsignal till "Gull-Britt" genom att vrida på en
strömbrytare medan fru Elin kontrollerar att allt går rätt till.

------------------------------------------------------------------------
PITEÅ-TIDNINGEN ¤ Den 24 oktober 1956.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0