Skellefteåtjuvar i Piteå / 1958
Här är den stulna bilen efter volten vid furunäsvägskälet.


Tre ynglingar i åldern 18-20 år och hemmahörande i Skellefteå socken sitter i Skellefteå anhållna för bilstöld. Det började med att de stal en bil i Norgrens bilaffär i Skellefteå, varefter de begav sig till Luleå. Där träffade de på två piteåflickor, som de bjöd på bilskjuts. Framme vid Rosviksbodarna körde de i diket, men med hjälp av en förbipasserande, lyckades de få fordonet på vägen igen. Vid vägskälet till Furunäset var det emellertid färdigt igen. Där voltade bilen och fick avsevärda skador. Av spåren att döma hade kärran kommit från staden och så hade väl killen vid ratten kört för fort - 50-kilometersbegränsningen till trots! - och just i kurvan tappat herraväldet över vagnen, som styrt ned i vänstra diket och slagit runt ett varv i sidled. En bärgningsbil fick ta upp vraket. En av flickorna fick foten i kläm men i övrigt ådrog sig ingen några skador att tala om.

Här lämnade pojkarna bilen och flickorna tog sig något omtumlade hem. Pojkarna gav emellertid inte slaget förlorat, utan i direktör Conrad Petterssons garage efter Nygatan tog de en nästan ny bil och med denna begav de sig till Skellefteå, där de greps av polisen och anhölls. Till historien hör att när de skulle backa ut bilen ur Petterssons garage, körde de på en fabriksny bil, som fick en del mindre skador. Polisen tar för givet att det är samma pojkar som samma natt gjorde sig skyldiga till försök till bilstöld efter Lillbrogatan. Här hade man nämligen gjort åverkan på en bil, men inte lyckats få upp dörren. Efter detta misslyckande hade man, enligt vad polisen tror, begivit sig till Petterssons garage.

Ynglingarna har mycket på samvetet
De tre ynglingarna greps på lördagsförmiddagen i Bonnstaden i Skellefteå och det visade sig snart att poliserna lagt vantarna på tre avancerade ungdomsförbrytare. En person anmälde att han sett en bil med några mystiska personer i Bonnsta´n. När poliserna kom till platsen ställde de sig en bit från bilen och så småningom kom de tre ynglingarna fram till bilen. Polisen kände igen dem då pojkarna tidigare varit i kontskt med rättvisan. Konstaplarna såg att ynglingarna hade avlånga paket i fickorna och när man avvisiterade dem fann man att det var "cigarettlimpor" från ett kioskinbrott i Skellefteå förra veckan då tobak och cigaretter till ett värde av 4.000 kronor stals.

Pojkarna hade hyrt en s. k. kyrkstugekammare och där kunde polisen hitta större delen av stöldgodset när man omedelbart gjorde husrannsakan. Pojkarna fann då för gott att erkänna inbrottet. De är även misstänkta för en serie andra småstölder runt om i bygden. Bl. a. har polisen stor anledning tro att de ligger bakom stöldförsöket i en dynamitkiosk i Slind. Där var de mycket nära döden när de med en svetslåga försökte skära upp en stålkista i vilken förvarades 100 tändhattar, 26 sprängdosor och 11 kilo nitrolit. Till all tur lyckades de inte skära igenom godset i vilket fall de flugit i luften tillsammans med den verkstad där de gjorde experimentet.

-------------------------------------------------------------------
NORRA-VÄSTERBOTTEN ¤ Den 3 november 1958.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0