Thore Skogman sjunger Pitepaltens lov

Redan i tidig ålder infanns sig ett musikaliskt intresse. Jag slukade allt vad musik hette. Nåja, nästan allt. Nu är det inte så att jag låg i vårat vardagsrum vid radiogrammofonen och diggade Schubert, Händel, Mozart och grabbarna. Det var schlagern som var min melodi. Varför det blev just denna genre, beror väl på att det var de plattorna som fanns tillgängliga. Jag har tidigare berättat om min stora kärlek till Povel Ramel. Ja, jag har t.o.m. skrivit om honom i lokaltidningen vid ett tillfälle. En av våra andra foklkära artister var Thore Skogman. Jag vet att vissa andra inom musik-Sverige ibland har rynkat på näsan åt honom, däribland baron Ramel.

Men jag fann ett nöje i som barn, att lyssna på hans klämkäcka skivor. När jag kom upp i vuxen ålder så byttes Skogman ut mot andra artister. Intresset falnade, som det så vackert heter. Men ändå tycker jag om hans artistiska-energi som han bjöd på. Okej, några större mästerverk gjorde han kanske aldrig. Men det finns ändå några låtar som han lämnat kvar, som fortfarande lever sitt eget liv.

Häromdagen fick jag syn på en platta av och med Thore Skogman. Vad som tilldrog sig mitt intresse var en av de låtar som fanns på EP:n. Låten ifråga (som kom 1964) var "EN PITEPILT, MED PITEPALT". Ännu en sådan där slagdänga, som går in genom ena örat och ut genom det andra, eller...?

För mig är nämnda Skogman-komposition en ren och klar kultlåt. Kanske framför allt för att den handlar om min stad Piteå, och dess nationalrätt PITEPALTEN. På samma platta finns också "SURSTRÖMMINGS POLKAN". En låt som det "luktar om". Thore ackompanjerades av Håkan Elmquists orkester, på Pitepalten, dels Arvid Sundins orkester på Surströmmingslåten. Håkan Elmquist var förresten mannen bakom Family Fours "Vita vidder", som gruppen vann med i Melodifestivalen 1971. I och med vinsten på hemmaplan, representerade man Sverige i Eurovision Song Contest, där man så småningom hamnade på en 12:e plats. "Vita vidder" låg även på Svensktoppen mellan den 16 maj - 13 juni 1971.


På Thore Skogmans EP, inspelad på skivmärket Odeon 1964, finns
förutom Pitepalten, även Surströmmings polkan, Gåsmarsh och en
låt om Kräftan och månen och kärleken.
------------------------------------------------------------------------------


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0