Värmebölja sommaren 1958

Rekordförsäljning av glass och läsk


Armand Hedkvist, David Edin och Stig Lundberg hjälper Birger Berg
att lasta läskedrycker för vidare befordran till törstiga strupar. Den
här billasten kördes senare i går till Lillpite.

Sommaren 1958 är på väg att slå alla tidigare rekord!
Den intensiva värmebölja vi haft sedan midsommar fortsätter. Topptemperaturer noteras dagligen. Några officiella rekord har ännu inte kunnat antecknas, men pålitliga väderkännare påstår att så här varmt har det inte varit på flera år. Tidigare har lika höga gradantal noterats, men då har blåst och enstaka regndagar förstört helhetsintrycket.

Värmen gör att folk söker sig ut till badplatserna i en utsträckning som inte är vanlig i början på juli. Svalka söks. Man måste helt enkelt ha glass, saft med iskallt vatten eller läskedrycker. Sedan får vetenskapen säga hur mycket hälsosammare det är att häva i sig ljum vätska. Ju kallare, desto bättre är i stället parollen för ett ovanligt svettigt svenskt folk...

Det där med svalka betyder att glassfabrikanter, bryggerier och safttillverkare har högsäsong just nu.
    - Det stämmer, säger direktör Martin Strand hos Strands Glass. Vi kör för högtryck. 4.000 liter glass per dygn produceras. Och det går ledigt åt. Siffran är den högsta sedan 1947 - värmeböljan är särklassig så tillvida att vädret är lugnt och hettan därigenom känns dubbelt så pressande.

Strands levererar glass till försäljningsställen runt om i Norr- och Västerbotten. Fabriken kör med dubbla skift för närvarande. Stor glasstillverkare i Norrbotten är förutom Strands Producentföreningen. Dock utan att komma upp i samma siffror som specialfabriken Strands.

¤ Ökad vattenåtgång
Vattenåtgången har ökat undan för undan de senaste dagarna och för närvarande kör man igenom bortåt 5000 kubikmeter i dygnet vid Piteå stads vattenverk på Degeränget. Ökningen på tisdagen jämfört med s.k. normala förhållanden utgjorde inte mindre än 1000 kubikmeter och man väntade att kravet på vattenverket skall bli ännu större, däest värmen fortsätter några dagar. Än har man inte behövt i någon högre grad ta vattenledningsvattnet i anspråk. Men när den dagen eller kvällen kommer, är man som sagt beredd på en ytterligare ökning av vattenkonsumtionen.

¤ Rekord vid Piteå Bryggeri
    - Törsten är av allt att döma gruvligt stor i värmen och bryggeriet har noterat rekord för juni med en tappning av 40.000 flaskor per dag i slutet av månaden, rapporterar disponent Dag Röing vid Piteå bryggeri. Hittills har man klarat den stora efterfrågan på läskande drycker med ett par timmars övertid utöver normal arbetsdag, men fortsätter värmen och därmed törststegringen, så kan det bli nödvändigt med skiftjobb. Men som sagt, än så länge klarar man ruschen. Det är speciellt de vanliga läskedryckerna som får en strykande (?) åtgång i värmeböljetider - ökning på 300 procent - medan ölet stannar vid bara 50. Populära drycker i tur och ordning är gamla hederliga sockerdrickan och Pommac samt Loranga. En ny sorts läsk, en naturel aprikosdryck, som fått namnet Sydic, hoppas den med de ökade affärerna tillfredsställde bryggerichefen skall bli en ny s.k. schlager.

-----------------------------------------------------------------
PITEÅ-TIDNINGEN ¤ Den 2 juli 1958.


Kommentarer
Postat av: C

Hej Roger, skulle vilja kunna maila direkt till dej om möjligt. Jag såg här nånstans en att en amerikan sökte en kontakt/mailadress, och jag både kan hjälpa till med det och vill gärna göra det, men vill inte lägga ut den eller min egen här.

Mvh/C

2011-12-07 @ 00:52:18

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0