"Vi vill ha BEPPE...!"

Inför julhelgen 1974 gick ett ramaskri över hela vårt avlånga land. De högljudda protesterna berodde på att televisionen valt att ta bort Beppe Wolgers programledarskap, i TV-rutan. Beppe hade under några julhelger presenterat barnprogram och annat smått och gott. Karin Wilhelmsson chef för 1:ans barnprogram, var den som fick klä skott för den stora tittarstormen. Beppes efterträdare, Janne Bergqvist, tog uppmärksamheten med ro.

Beppe Wolgers föddes 1928 och avled 1986. Jan Bergqvist var född 1942 och gick ur tiden 1993. Karin Wilhelmsson f d journalist och radioproducent, är född 1933.    - Vad tycker du om den folkstorm som blåst upp, Beppe?
    - Jag vill inte göra någon kommentar!
    - Tycker du att det var rätt att plocka bort ditt program?
    - Jag vill inte göra någon kommentar!

Att Beppe Wolgers inte kommer tillbaka med tecknade favoritserien Scooby Doo finns det väl knappast någon som missat. Men varför, är det säkert inte många som vet.
Veckotidningen SE skrev i sitt senaste nummer att man portförbjudit Beppe, därför att han är för komersiell. Som grund hade man den hårda marknadsföringen av "Dunderklumpen" och alla Dundeklump-prylar.
    - Fel, säger Roland Eiworth, chef för Schlager-EM, och en av dem som satt i programrådet, där frågan Beppe diskuterades.
    - Programrådet är ju bara ett råd till Håkan Unsgaard, som ska ingripa när redaktionerna gör något som är alldeles uppåt väggarna. Vi respekterar redaktionerna, och i den här frågan var man enig.


Barnen älskar Beppe och ville ha honom tillbaka. Men TV ville annor-
lunda.

    -
Visst finns det delade läger, och visst är det sant att många av oss som satt i rådet gärna sett att Beppe kommit tillbaka.
Det är svårt att ta reda på varför Beppe inte kom tillbaka, och varför man inte tagit hänsyn till den tittarstrorm som varit. Beppe Wolgers själv ville inte uttala sig i frågan. Han sa bara att han skulle fira jul tillsammans med familjen på Öhn, och att han ska spela in nya dokumentärprogram från Vattudalen. När vi ringt runt till alla de på Radiohuset som inte satt i sammanträde, kom till slut svaret. Det som ingen egentligen ville höra talas om eller själv nämna.


Ett 70-tal skolbarn demonstrerade för Beppe, dock utan att det
hjälpte.

När Beppe gjort sina tidigare julprogram för barn har han själv rest jorden runt för att plocka fram de programinslag han ville ha i sitt program. Beppe har varit väldigt lätt att samarbeta med, det är alla eniga om. Men det kan inte ha känts särskilt tillfredsställande för den relativt unge barnredaktionen på TV 1 (20 stycken) att även i år jobba med sådant som inte bygger på redaktionens idéer. Janne Bergqvist, som är årets barnunderhållare, har inte själv valt de filmer och inslag som visas. Dem har TV-redaktionen valt ut. När det handlar om en ung produktiv redaktion som TV1:s kan det inte varit svårt att ta steget och byta Beppe mot Janne. Mer behövs knappast sägas.


Beppe Wolgers som vi alla varit vana att se honom.

-------------------------------------------------------------------------------
HÄNT I VECKAN ¤ Den 12 december 1974


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0