Alice Babs i Sikfors - sommaren 1955

Välkända sångerskan Alice Babs gästade Udden i Sikfors midsommarhelgen 1955. För de som inte vet, ligger den lilla byn på vägen mellan Piteå och Älvsbyn i Norrbotten. I en notis i Accordion Journalen berättar trumslagaren Tompa Jahn i sin krönika följande:

Alice Babs, som hade bestämt sig för att tillbringa sommaren tillsammans med familjen i stället för att turnera, fick ett sådant erbjudande av arrangörerna i Sikfors för midsommarhelgen att hon helt enkelt inte kunde tacka nej. Och naturligtvis sviker hon inte Gröna Lunds Tivoli i augusti.

I samma tidning, skriver krönikören Birgit Kejving (hustru till dragspelaren Andrew Walter Kejving) om en Midsommar i Norrland:





Midsommarfirandet i Norrland har i år blivit föremål för lika stora tidningsspalter som förr om åren bara brukar tillkomma Dalarna. Visserligen firas inte midsommar i Norrland med lövad majstång och sånt där, nej där koncentreras befolkningen kring stora artistattraktioner av oanade mått.

Vad sägs t. ex. om en liten plats som Sikfors i vanliga fall bara med några hundra innevånare, men som på midsommar ökas ut till omkring 30.000. Inte dåligt! Men så är det inte heller var dag som man bjuds sådana attraktioner! Vad sägs om Alice Babs, hela Sveriges "Alice", film- och sångstjärna i särklass i norra Europa, Charlie Norman Show, med program som gjort storsuccé överallt i Sverige. Förstärkt med Alice Babs, det absolut mest exklusiva som visats i Norrland. Vidare Cacka Israelsson, ungdomsidolen som nått toppen bland svenska schlagersångare tillsammans med Ragnar Wetters Show, jättepopulärt revy-, dans och schlagerprogram framfört av Ragnar Wetter, Irene Helgesson, "Snöret" Molin, Charlie Larsson och "Pluto" Persson. Karl Holmberg, "amerikanska visbokens mästare, välkänd från radio och grammofon". Och så var det fri dans på "Norrlands största dansbanor" till Arne Domnérus drömorkester, med Siw Malmkvist, segrarinna i Sveriges största vokalisttävling. Med Dompan följde också Elon Dahl "vissångare och glädjespridare som överträffat Hyland som karusellskötare".

Gammal dans kunde man dansa till "flerfaldige svenske mästaren Karl Grönstedts kvartett". Ville man kittla nerverna tittade man på "The Flying Sparrow, tyngdlagens upphävare i flygande trapets. Det f.n. mest framstående akrobatnumret i landet".

Så fick man tälta på "Hawaji och Tahiti, Norrlands mest besökta tältplatser". Hade man egen bil fanns det avgiftsfri bilparkering för 6.000 bilar. Om man inte kunde ta sig dit med buss från alla större platser i Norrbotten och norra Västerbotten. Eller med tåg och rälsbuss från Piteå och Älvsbyn med förbindelser Luleå, Boden, Kiruna, Skellefteå och Stockholm. Sikfors Skytteförening, som är Sveriges näst rikaste stod för arrangemangen.



Kalle Grönstedt.


Inte så många mil därifrån ligger Bredsel, som också bestod sig med ett midsommarprogram som inte heller gick av för hackor. Där kunde man få se och höra Svend Asmussen och hans show (gage 12.000), Joe Miller och hans holländska sextett och ville man vara med om nervpirrande saker så gick världsmästaren Allan Lundberg på lina över Storforsen. Dvs han försökte, han trillade nämligen ned och höll på att omkomma i den strida forsen. Flera bland publiken svimmade, så inte saknades det sensationer.

Bertil Boo, Thory Bernhards, Ingrid Almqvist, Simon Brehm, Charles Judah, Sigurd Ågren med 14 mans orkester och sångerskan Sylvan Beré, Gnesta-Kalle med flera, med flera, träffade man däruppe. Praktiskt taget topparna inom showbusiness stötte ihop i Norrland i midsommar.



Thory Bernhards, populär folkparksartist.


Och vädret, hur kunde det nu vara för att locka ut sådana människomassor. I Övertorneå där vi spelade midsommaraftonen var det duggande regn hela kvällen och natten. Men det avskräckte inte några tusen personer som med friskt mod dansade på den öppna banan. Klockan 12 på natten gjorde vi vårt scenprogram utan belysning, men det behövdes inte heller, hade inte regnet och molnen hindrat skulle vi haft den strålande midnattssolen som extra belysning. Den fick vi inte se förrän natten därpå.

Befolkningen däruppe talade mest finska, men tycktes förstå svenska. Direkt efter festligheterna begav sig de flesta iväg till ett på finska sidan beläget högt berg för att fira midsommardagen. Därför var i år alla festligheter i Övertorneå inställda den dagen. Man gjorde ett försök ifjol med Zarah Leander, men bara 40 personer kom för att höra henne.

Även om det har regnat en hel del i midsommar har man sluppit Norrlands största plåga, myggen och knotten. På grund av den sena våren har dessa männisokätande djur inte vaknat till liv ännu. Så ingenting ont som inte har något gott med sig. Kanske tror ni att jag ljuger om jag berättar att vi veckan före midsommar spelade i Blåsjön i nordligaste Jämtland och för att komma dit måste vi resa över ett fjällområde med minst en meter höga snövallar på var sida om vägen. Men det är faktiskt sant.



Alice Babs valde Sikfors istället
för semester med familjen.
----------------------------------------------------------
ACCORDION JOURNALEN ¤
Den 15 juli 1955.

Bild på Alice Babs: www.svt.se


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0