Barnen från Frostmofjället

Bara barn i en films alla ledande roller - är det inte ett ganska djärvt experiment? Det kanske kan tyckas så. Men för inte så länge sen gjorde den unge regissören Rolf Husberg en film som hette - Kajan går till sjöss - med idel purunga aktörer framför kameran. Och det visade sig att publiken strömmade till i en utsträckning som man aldrig hade vågat drömma om. Det fanns tydligen jordmån för barnfilmer. De vanliga svenska barntillåtna filmerna är i vanliga fall inte särskilt njutbara för en alltför ungdomlig publik - varför då inte producera film direkt för dem? Man var skeptiskt till att börja med. Skulle det löna sig? Det har visat sig att svaret blir ja.


Sju barn i åldern 3-12 år har huvudrollerna - ett ganska djärvt drag -
och två av dem syns här i närbild:
Hans Lindgren (längst t.v.) och
Anders Nyström, båda kända barnskådespelare. De andra är mer
eller mindre anonyma.


Så trampar man på i ullstrumporna. I en månad har samma regissör legat upp i Myckelgensjö i Ångermanland för sommarbilderna till den nya Barnen från Frostmofjället, som bygger på Laura Fithinghoffs bekanta bok, utgiven i 12 upplagor i Sverige, översatt till 8 språk, en bestseller från början av 1900-talet - då den utgavs - fram till nu, fortfarande läst och begråten.

Eget hushåll hade filmtruppen, som hyrt sig in i ett IOGT-hus, och de dagar vädret inte lämpade sig för filmning utnyttjades till sportfiske - med resultat att filmarna fick äta gädda till alla mål en vecka framåt...Särskild "dadda" hade man med sig till de filmande barnen. Och hon hade nog med bestyr med de ibland något livliga ungdomarna...Före nio måste de i alla fall i säng om kvällarna, ty dagarna kunde vara strapatsrika. Ibland kommenderade Rolf Husberg tagning redan klockan 2 på morgonen, då solskivan vid horisonten belyste den trolska dimman över kärren...

"Barnen från Frostmofjället" handlar om sju små syskon i åldern 3-12 år, vilka genom missväxtåren på 1870-talet blivit föräldralösa och nu för att slippa fattigstugan drar sig fram "gård emellan" - som det hette på den tiden - d.v.s. tiggde sig fram. Det är sommarbilderna man nu tagit i Ångermanland. Framåt vintern blir det värre, då de svåra snöstormscenerna skall tas med de sju barnen, men fjällexperten Rolf Husberg - som gjorde "Kan doktorn komma?" och "På liv och död" - klarar säkert den saken. Ty snö och fjäll och barn har han ett gott handlag med.



Det granna natursceneriet här ovan är från Ångermanland och inspel-
ningen av "Barnen från Frostmofjället" - av den bilden liksom de övriga
har filmens skicklige stillbildsfotograf Arne Palm all heder.


Ganska svårt har det varit att få ihop statister vid filmningarna där uppe. En dag skulle ett stort bondbröllop fångas av Olle Nordemars känsliga kamera. Inspecienten Rydberg hade tillbringat en hel dag mad att gå fram från gård till gård och försöka engagera bröllopsgäster, naturligtvis mot hederlig betalning. Men se det gick inte. Man ville inte ge sig till att filma, inte. Och det berodde nog snarare på överdriven blygsamhet än på motsatsen. Det såg mörkt ut för bröllopet. Men då fick den fyndige inspecienten - fyndig måste man en inspecient alltid vara - en idé. Till aftonens bönemöte gick han, och när predikanten slutat sitt anförande och mötet skulle upplösas var det inspecienten som klev fram till talarstolen för ett välformulerat anförande. Och hur han lade sina ord vet man inte riktigt - men faktum kvarstår att hela församlingen på sittande fot lovade infinna sig som statister.

Anonyma är de flesta av de ungdomliga rollinnehavarna i "Barnen från Frostmofjället". Det är egentligen bara Anders Nyström och Hans Lindgren som man känner till från förut. Några farbröder och tanter är det i alla fall med i filmen, och det är Gunnar Sjöberg, Birger Åsander, Solveig Hedengren och Helge Hagerman. Så får man se hur det går med filmatiseringen av och med barnfilmen utan "stjärnor".
--------------------------------------------------------------
Filmjournalen ¤ 10 september 1944.

Kommentarer
Postat av: Ilone

Så många tårar som har fällts för dessa barn och Gullspira...

2011-01-24 @ 10:46:28
Postat av: Roger

En sann klassiker...

2011-01-24 @ 16:06:34

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0