"En stor artist har lämnat oss" - Per Oscarsson är borta

På årets sista dag nås vi av ett tråkigt besked. Skådespelaren Per Oscarsson befaras ha omkommit i en villa brand tillsammans med sin hustru Kia Östling. På en plats som heter Bjärka Långöna, beläget mellan Skara och Falköping, finns i dag endast en skorsten kvar som vittnar om den tragedi som utspelats här natten mot nyårsaftonen 2010. De befarade två offren tros med alla sannolikhet vara skådespelarparet Oscarsson/Östling.
Per Oscarsson föddes den 28 januari 1927. Och kom genom åren att bli en av vårt lands mest uppskattade skådespelare. I Oscarssons rollista, fanns såväl djupa som även mer lättsamma karaktärer. I filmen Vaxdockan från 1962 i regi av Arne Mattsson var rollkaraktären av den lite mer udda sorten. När jag såg den första gången etsades den bild som jag länge hade beträffande Oscarsson fast på min näthinna, som en djup, svår, inåtvänd person. Men ack vad jag hade fel. Ett exempel på Per Oscarssons storhet var att han serverade både den djupaste tragedi som lättare komedi på ett trovärdigt sätt.

1978 medverkade Per Oscarsson i Hasse & Tages Picassos Äventyr. Han gjorde även en insats i kultförklarade Göta Kanal 1981. Mitt allra första starka minne av "den där Oscarsson" tilldrog sig en Annandagjul 1966. Det var då som Per Oscarsson orsakade ett av TV:s största skandaler, enligt många puritaner. Hans sexualupplysning i en diretktsänd Hyland hörna skakade Sverige i dess grundvalar för lång tid framöver. Från den stunden blev Oscarsson den där "fula gubben" i mångas ögon.

Oscarsson medverkade också i regissören Jan Troells Här har du ditt liv inspelad 1966 i bl. a. Norrbotten. Biosuccén Änglagård 1992 hade även den Per Oscarsson i sin rollista. 1982, 1984 och 1988 spelade Oscarsson polischefen Gustaf Jörgensson i en thrillerserie som gick på bästa sändningstid i vår television.
Per Oscarsson spelade även med i 2002-års Julkalender Dieselråttor och Sjömansmöss. En roll långt från portvakten Lundgren i Vaxdockan fyrtio år tidigare. Bredden på hans insatser på scen och film var alltså stor. Det är därför med stor sorg och saknad som nyheten om hans bortgång väcker sådana känslor.
---------------------------
Roger.


Per Oscarsson (1927-2010).


Per Oscarsson
i filmen Svält från 1966.


I filmen Vaxdockan från 1962 gestaltade Per Oscar-
sson en udda figur som förälskat sig i en skyltdocka.
För regin stod Arne Mattsson.
-----------------------------------------------------------------
Bilder: www.aftonbladet.se / www.lovefilm.se / www.torontopics.com


Kommentarer
Postat av: Anonym

Jag har också skrivit om Per Oscarsson på min blogg. ;( Vilket tyckte du att hans bästa skådespeleri var?

2011-01-04 @ 05:08:09
URL: http://tvminnen.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0