Gunnar Björnstrands död 1986
Gunnar Björnstrand var en av landets mest älskade och anlitade
skådespelare. Här ses Gunnar Björnstrand ur en scen i Ingmar
Bergmans "Det sjunde inseglet" från 1957. T.h. om Björnstrand
ses motspelaren Nils Poppe.
Skådespelaren Gunnar Björnstrand har avlidit i Stockholm. Han var född 1909 och skulle ha fyllt 77 i november. Gunnar Björnstrand avled vid Danderyds sjukhus vid 21-tiden på lördagskvällen i hjärtinfarkt. Gunnar Björnstrand var under drygt 40 år en av våra flitigast anlitade och mest älskade scen- och filmaktörer. Som karaktärsskådespelare hade han sina största kritikerframgångar i ett tjugotal Bergman-filmer, bl. a. Sommarnattens leende, Sjunde inseglet, Såsom i en spegel och Nattvardsgästerna.
Björnstrand föddes i Stockholm 1909. Fadern var skådespelaren och operasångaren Oscar Johansson, som avrådde sonen från scenlivet och rekommenderade honom en stillsammare tillvaro som kamrer i SJ. Men faderns förhoppningar kom snart på skam. Gunnar Björnstrand började sin teaterkarriär i sufflörluckan. 1933 klarade han med glans inträdesproven till Dramatens scenskola, där han blev årskamrat med Ingrid Bergman och sin blivande hustru Lillie. Samma år debuterade han på Hippodromteatern i Malmö. Och efter elevtiden var han åren 1935-37 engagerad vid Vasa teatern i Finland.
Efter de stora succéerna i Finland följde en strävsam tid med småroller i Sverige innan Björnstrand blev ett namn som komedi- och farsaktör. Sitt stora genombrott fick han genom Ingmar Bergman, i vars skådespelarstall han under många år var en pålitlig stöttepelare. Sin sista stora framgång i en Bergman-produktion hade Björnstrand i TV-serien Ansikte mot ansikte, som blev en internationell framgång. Förutom sina flitiga framträdanden på svensk film, teater och i TV hade han utländska film- och TV-engagemang. Det hårda arbetstempot inverkade på hälsan. 1970 opererades han för en livshotande förträngning i halspulsådern. Sjukdomen gav problem med rösten, synen och memoreringen och Björnstrand tvingades en tid dra sig tillbaka från skådespeleriet.
Men Björnstrand tillfrisknade och kom tillbaka som skådespelare. Förutom Bergman-serien, som sändes 1976, medverkade han bl. a. i Vilgot Sjömans film Tabu, som hade premiär 1977, TV-teaterns Hjalmar Bergman-uppsättning Farmor och Vår Herre (1983) och i Ingmar Bergmans Fanny och Alexander (1983). Totalt medverkade Gunnar Björnstrand i drygt 100 biograffilmer. Bland de många svenska scener han spelat på märks Nya teatern, Oscarsteatern, Dramaten, Intiman, Vasateatern och Riksteatern. Han har också gästspelat på bl. a. stadsteatrarna i Malmö, Uppsala och Norrköping.
--------------------------------------------------------------
Norrländska Socialdemokraten ¤ Måndagen den 26 maj 1986.
Foto: www.imdb.com
Kommentarer
Trackback