Kockgården i Svensbyn


Trots tegeltaket ser man genast att Kockgården i Svensbyn är en bygg-
nad av den gamla typen.

KOCKGÅRDEN - En av Svensbyns äldsta byggnader

Då Nils Johansson-Kock för ett par hundra år sedan infann sig till byastämmorna i Svensbyn reste de övriga byamännen på sig. Och till och från stämman åkte den mäktige mannen alltid i en vagn eller släde med vita hästar som dragare. Som minnesmärke efter sig lämnade han en gård som ännu i varje fall bland äldre bybor brukar kallas Kockgården.

Kockgården i sitt påbyggda skick står kvar än i dag som en av byns äldsta byggnader. Den torde för övrigt vid det här laget kunna fira 200-årsjubileum. Nils Johansson-Kock och hans samtida svensbybor hade Svensbyfjärden alldeles inpå sig då de stod på gårdens baksida - i dag får hemmansägaren Sigurd Hedström, gårdens nuvarande ägare, promenera ett bra stycke för att nå fram till denna utlöpare av Piteälven. På ett par århundraden har inte bara vattenståndet sjunkit ett par meter. Också mycket annat har timat på denna natursköna plats.

Kockgården torde kunna göra anspråk på att vara en av byns stabilaste byggnader vad byggnadssättet beträffar. Timret till den ursprungliga envåningsbyggnaden mäter nämligen upp till 15 á 16 tum kantställt och 8 tum i tjocklek. Undra på att stockarna fick specialtillverkas och flottas efter älven till byggplatsen!

Nils Johansson-Kocks ursprung vet man inte så mycket om. Däremot finns det papper på att han vid sidan om jordbruket sysslade med affärer. Bl. a. var han ägare till en skuta vid namn Stjärna, som gav sig ut på långa handeslfärder. Sonen, Johan Nilsson-Kock, blev ägare till gården den 24 februari 1826 enligt ett alltjämt bevarat köpebrev.

I den hedströmska släktens ägo kom Kockgården den 30 november 1872, då Johan Hedström köpte den för 1200 riksdaler. Det ansågs vara en väl tilltagen köpesumma med hänsyn till fastighetens skick. Johan Hedström renoverade huset ordentligt och timrade bl. a. på det en halv-våning. 1909 trädde Anton Hedström i faderns ställe som innehavare av gården och då den förstnämnde avled 1926 blev Sigurd Hedström ägare till den långa röda byggnaden.

Under Sigurd Hedströms kommando på Kockgården har ekonomibyggnaderna bl. a. använts för en rätt omfattande husdjursavel. Men eftersom det inte var om Sigurd Hedströms så sent som i våras skildrade verksamhet utan om Kockgården denna artikel skulle handla sätter vi punkt här.


Omkring 130 år gammal är det med sirliga bokstäver textade köpe-
brev som hemmansägaren Sigurd Hedström studerar.
--------------------------------------------------------------
PITEÅ-TIDNINGEN ¤
6 oktober 1955.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0