Nudistbadet i Piteå


Den franska tidningen Paris Match visade i januari den här lilla bilden
från nakenbadarnas strand i Piteå. I den tillhörande texten berättas
det om Piteåklubbarna - lyxiga sådana för nudister. I verkligheten
finns det inga klubbar. Men ett par tusen utlänningar har skrivit att de
vill till Piteå i sommar.
--------------------------

Piteå skulle kunna bli ett av Sveriges främsta turistmål i sommar. Piteå...? Jo visst, kuststaden i Norrbotten. Folk från hela världen brinner av längtan av att åka till Piteå. En del har förklarat sig villiga att stanna hela sommaren.

Det plötsliga utländska intresset för Piteå kommer från en liten bild och fyra rader text i en fransk tidning. I november gästade sju franska pressmän Sverige på utrikesdepartementets inbjudan. Fransmännen kom till Luleå. I Luleå fick de pigga pojkarna Bert Persson och Ebbe Wickberg höra talas om det fina besöket. Bert och Ebbe driver ett reseföretag. Deras liv går ut på att göra Nordkalotten till ett stort internationellt resemål.

Så pojkarna ryckte ut till Stadshotellet. De medförde sitt berömda reklamföredrag om Nordkalotten, gott säljhumör, bilder och små presenter. Och lite renskav - förmodar jag - något för fransmännen att skökja ned det hela med. Det blev en glad afton.

Den 6 januari tackade den utsände från den mäktiga tidningen Paris Match för gästfriheten. Han publicerade en bild som han fått av Bert Persson. Bilden är tagen på stranden i Piteå - på den del av stranden där nakenbadarnas remsa börjar. På bilden har en flicka med rar, bar stjärt just passerat en skylt. På skylten står det, "Inga kläder". Till bilden hör en text om Piteåklubbarna vid polcirkeln. Om solen som är oavbrutet uppe från maj till juli. Om det varma vattnet och den ännu varmare luften. Om lyxiga klubbar för nudism (nakenkultur). Om billiga bäddar i kommunala stugor. Och så adressen till Berts och Ebbes reseföretag.

Fyra dagar efter det att tidningen utkommit, anlände det första brevet till Luleå. Nu är man uppe i ett par tusen brev. Vissa dagar har Bert måst använda skyffel för att få rent i postboxen. Jag har bläddrat i korrespondensen. En oljeschejk skriver:
 - Kan ni ordna fyra sjuttonåringar, så kommer jag i Rolls Roycen.
En spanjor frågar:
 - Hur kommer man till Piteå från Stockholm? Finns det vägar?

En fransk student meddelar att han tänker ordna en gruppresa. Han skriver ívrigt. Det verkar som om hela gruppresan tänker hoppa ut brallorna redan på Arlanda i Stockholm. En afrikan vill genast ha en kvinnlig brevvän i åldern 19-24 år. Han kan i sommar tillbringa "en vecka, två veckor eller en månad" på Nordkalotten. Alla brevskrivarna vill veta mer. De emotser tacksamt broschyrer om Piteåklubbarna, prisuppgifter, fakta om natur och annat.Fritidschefen i Piteå, Tage Markström, blev först alldeles stum, då han fick texten i den franska tidningen översatt. I dag säger han på min förfrågan:
 - Fransmännen måste ha missförstått. Några Piteåklubbar finns inte. Men vi har planerat ett servicehus för naturisterna. Den kommunala stugbyn om fyrtiåtta stugor är populär. Vi skulle behöva fler stugor. Bert Persson säger för sin del:
 - Publiciteten i Paris Match visar vad det betyder att ta hand om pressfolk på rätt sätt.

Nu bildar Markström och Persson en Club de Piteå - låt vara utan lyx. Varje brevskrivare ska få svar från Club de Piteå. Inte i form av broschyrer med färgbilder utan som en stencil. Men med fakta och - säkert - ett och annat ord om övriga attraktioner på Nordkalotten. Tage Markström säger:
 - Vi ska försöka ordna övernattning åt var och en som kommer.EXPRESSEN ¤ Februari 1973.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0