Orkanbyar över Pitebygden - 1959

TAK BLÅSTE AV PUNKTHUS...
¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤


Elverkets folk fick en arbetsam kväll och här är två av dem sysselsatta
med att röja upp efter raset på Strömnäs.

Pitetrakten fick på måndagskvällen uppleva en av de värsta stormar som rasat under senare år. Under ett par timmar mellan klockan 21 och 23 uppskattades styrkan i vindbyarna till närmare 35 sekundmeter. Omfattande skador anställdes, hur stora kan inte uppskattas i skrivande stund vid midnatt. Av rapporter som ingått verkar det dock som om punkthus i staden och på Strömnäs blev värst utsatta. På HSB:s punkthus befarade man länge att hela plåttaket skulle blåsa bort men skadorna inskränker sig troligen till att delar av plåttaket ryckts lös och att en del plåtar singlade iväg. Faran var akut för trafikanterna på Storgatan och Degerängsvägen och de båda gatorna avstängdes.

Punkthus nr. 3 på Strömnäs som är under uppförande fick avsevärda skador. Där rycktes stora delar av de nylagda trätaket loss och singlade ner från de åtta våningarna och mot en lågspänningsstolpe som bröts ned. De elströmsförande trådarna slog ihop och vid kortslutningen bildades blixtar som kunde ses över hela staden och Pitholmen.

Öjebyn och Degeränget blev i ett tidigt skede av stormen utan elström sedan en tall blåst omkull över elledningen vid Käcktjärn i Bölebyn. Detta strömavbrott gjorde att man bl. a. fick en längre paus vid Framnäs teater där man på kvällen framförde operetten "Annie Get Your Gun". Efter en timma och en kvart var dock skadan reparerad. Även vattenverket på Degeränget blev utan ström. Där klarade man sig dock bra med det dieseldrivna reservkraftverket..

Trafikstopp blev det på Riks 13 vid Jävrebyn sedan telefonstolpar rasat över vägen och helt avstängt denna. Likadant var det i Hortlax där telefonstolpar rasade. Strömavbrott rapporteras från många ställen bl. a. från olika platser på Pitholm, Munksund och Skuthamn. Stadens elförsörjning klarade sig bra men lokala fel blev det på Berget och Backen. En allvarlig olycka var det nära att bli på Storgatan där två unga damer var nära att träffas av stora stycken armerad glas som rasade ner från tredje våningen i skohandlare Lundbergs hus sedan glastaket till en veranda slagits sönder av stormen.

En ny personbil fick ordentliga skador på lackeringen sedan den kommit i vägen för ett parti gamla julgranar som singlade ut från ett obebyggt kvarter på Källbo. Barnen har dragit ihop granarna till en majbrasa som dock snabbt raserades när stormen satte in med alla sina sekundmeter. På Storgatan kunde man iakttaga en bil som kom i vägen för en stormby och snurrade runt ett varv. Man befarar att stormen skall ha anställt omfattande skador på de sommarstugor ute i skärgården som ligger öppna för västliga vindar.
Stora delar av trätaket på det nya punkthuset på Strömnäs singlade
ned från åtta våningars höjd och slog bland annat av en kraftlednings-
stolpe. Cirka 20 kvadratmeter av taket seglade iväg ner på odlingarna
vid Strömlida.
¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤
PITEÅ-TIDNINGEN ¤
Den 17 februari 1959.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0