Societetshuset i Piteå - Alfhild Axelsson berättarAlfhild Axelsson, skriftställaren som kan mer om Piteås historia än någon annan, har också många egna minnen att berätta.
 - När jag sitter en vinterafton 1971 och tänker tillbaka, så erinrar jag mig hur jag på 1920-talet pratade med en livlig gammal dam. Johanna Edin i Piteå, om livet i det gamla Piteå i hennes unga år, skriver fröken Axelsson.
Det första minnet som hon hade av en riktig händelse var när hon fyraårig - tillsammans med en äldre syster Hilda och föräldrarna, fadern född år 1811 och modern 1818 - bevistade Societetshusets i Piteå invigning 1848. Fyraåringen  var då iklädd vita glacéhandskar, ljus tunn baregeklänning och klacklösa sidenskor, s.k. korsbandskor, dvs skorna hölls fast vid foten med sidenband som korsvis fästes över de vita strumporna.

En så liten flicka på en sån fest! Men fadern var den förnämste tillskyndaren när huset, som i fyrtio år skulle hysa samhällets enda festsal, planerades. Så kan minnet praktiskt taget löpa baklänges etthundrasextio år, summerar Alfhild Axelsson.


Här ses porträtten av de i Alfhild Axelssons minnesanteckningar nämn-
da makarna Edin. På bilden ses handlaren Arvid Bernhard Edin, född
1811 och död 1865 i Stockholm.


Makan Johanna Margareta Edin, född Salander 1818 och död 1894 i
Piteå. Porträtten är fotografier av oljemålningar som utfördes av Carl
Petter Lehman i Piteå år 1848, alltså det år då societetshuset invigdes.


Denna artikel var införd i Piteå Tidningen den 26 januari jubileumsåret 1971.
-----------------------------------------------------------------------------------------

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0