Sveriges äldsta skoaffär finns i Sjulnäs


Hilding Sandlund är den femte länken i garvarfamiljen Sandlund. Snart
tänker han lägga av, men sonen tar vid.

Förmodligen finns landets äldsta skohandel i Sjulnäs. I november 1973 var det 102 år sedan Infjärden fick sitt första garveri, sko- och läderhandel. Fortfarande kan man köpa skor i den pittoreska affären invid Lillpiteälven. Bland skohyllorna hittar vi Hilding Sandlund, som drivit rörelsen drygt 20 år.
- Men nu tänker jag dra mig tillbaka. Det betyder dock inte att affären upphör. Mina söner Hans och Torbjörn tar vid då jag slutar, berättar Sandlund.

Öhlunds Garveri sko- och läderhandel är firmans ursprungliga namn. Hilding Sandlund gifte in sig i företaget och han är den femte länken i garvarfamiljen Öhlund.

LADE NED GARVERIET
Sandlund la ner garveriet för sex år sedan, men om det i framtiden skulle bli aktuellt med att garva läder är det bara att sätta igång. De gamla doningarna finns kvar och skall bevaras. Även skomakeriet har numera upphört.
- Det går helt enkelt inte att få tag på en skomakare. Jag har sökt med ljus och lykta men det verkar hopplöst, säger Sandlund.

Garveriet är ett minne blott, skomakeriet likaså, men skohandeln finns kvar. Det är inte varje ort av Sjulnäs storlek som kan skryta med en specialbutik för skor. Och Infjärdens-borna vill för allt guld i världen inte förlora den mysiga skoaffären. Inte bara "infjärdingarna" förresten - hit kommer folk från när och fjärran för att handla och prata bort en stund.

HAR TID ATT PRATA
- Jag har tid att prata med kunderna. Det här är en affär utan jäkt och stress. Hildings skoaffär ger inga stora vinstslantar. Omsättningen är inte imponerande och föder ingen extra personal. Sandlund jobbar ensam i sin affär.

EN HOBBY
- Affären är min hobby-verksamhet, säger han. Garveriets läge och mycket speciella entré samt den nästan antika inredningen lockar kunder och turister. Åtskilliga besökare plockar fram kameran och tar en plåt på "P. Öhlunds Garveri- Sko- och Läderhandel i Sjulnäs".
-------------------------------------------------------------------
PITEÅ-TIDNINGEN ¤ onsdagen den 27 mars 1974.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0