THE SPOTNICKS - 1964


THE SPOTNICKS från Göteborg som - kanske - lägger USA för sina
fötter i vår. Fr. v. Bo Winberg, Derek Skinner, Björn Thelin och Bob
Lander.


SPOTNICKS I VÄSTERLED - TURNÉ MED FÖRHINDER?


Det har stått mycket att läsa om Spotnicks amerikaresa och mycket av det som publicerats har märkbart irriterat bandets svenska manager - Roland Ferneborg. Det oroar honom att man höjt grabbarna så till den milda grad till skyarna - en sak som managers annars inte brukar ha något emot.

 - Jag är inte människa att förstå varför det måste stå att Spotnicks kommer att slå ut The Beatles när de kommer till USA, säger han när vi talas vid. Beatles är det mest fantastiska under som skett i popbranschen någonsin. Det finns 10.000 bra artister i Europa, vilka aldrig får en chans att göra sig hörda i Amerika. Varför inte jämföra Spotnicks med dem? Att grabbarna är av absolut europeisk toppklass har ju deras framgångar här visat. Det bör räcka en bit även "over there", men tro därför inte att de får samma hysteriska mottagande som The Beatles. Sånt händer kanske vart tjugonde år.

RESA MED FÖRHINDER?
Roland Ferneborg talar inte enbart i egen sak när han "skryter" med att Spotnicks är av högsta europeiska klass. Det är ett faktum. Och typiskt är att de slog igenom utomlands först, lade England, Tyskland och Frankrike för sina fötter innan de uppmärksammades i hemlandet. De kom snabbare upp på topplistan i Australien än här hemma. Men nu har de äntligen också blivit profeter i sitt eget land. Engagemangen haglar över dem så till den grad att de nästan ser ut att sätta stopp för de planerade USA-resan. Denna skulle ha startat omkring den 6 april och varat en månad. Dessförinnan skulle de emellertid med hjälp av tre skivor matchas av de amerikanska radiostationerna. Juristgruff om utgivningsrätter försenade utgåvorna och i dag finns bara en av skivorna ute, vilket expertisen anser vara för litet. Och 15 maj har de engagemang här hemma som inte går att bryta. Men grabbarna har tiden för sig.

EL-EXPERTER
Spotnicks består av göteborgarna Bo Winberg, Bob Lander och Björn Thelin samt engelske batteristen Derek Skinner. Då de nya orkestrarna alltid bedöms efter sitt "sound", ljud, har Spotnicks naturliga förutsättningar att ligga på topp. Bo Winberg är nämligen ett fullkomligt snille på allt som har med elektriska ting att göra och han har egenhändigt plockat samman gängets utrustning till elgitarrerna. Till framgången har förstås också deras rymddräktsklädsel bidragit.

Men framförallt spelar de bra. Tre LP-skivor, tiotalet EP och så några singelskivor har man redan bakom sig här hemma, vilket inte är så illa av ett gäng som för fyra år sedan var fullkomligt okänt och vars medlemmar är något över de 20. Personligen tycker jag att det är synd att Beatlesflugan kommit att grassera så organiserat hårt att musikgrupper som t. ex. Spotnicks och The Streaplers så kommit i skymundan.

BESEGRAD SMOKINGPUBLIK
En rolig händelse, som visar Spotnicks internationella gångbarhet, inträffade för en kort tid sedan vid orkesterns gästspel i Valencia, Spanien. När ridån för premiärnumret gick upp, fann sig rymdgrabbarna stående ansikte mot ansikte med en frack- och smokingklädd publik på omkring 4.000 personer. Dessa höll sig ganska kallsinniga till elgitarrrivet under de tre första låtarna. Men efter den fjärde flödade den sydländska entusiasmen över alla bräddar. Man höll fullkomligt på att riva ned lokalen under de vilda ovationerna. Och så fortsatte det under göteborgarnas fyra dagars gästspel. (Dagen efter de spelat färdigt brann f.ö. lokalen ned).
Någon större risk att Björn, Bo, Bob och Derek gör bort sig om de kommer till USA finns inte vad jag förstår, men jag tror inte ens amerikanska fans orkar med mer än ett hysterianfall á la Beatles per år. Och som sagt, bara att få komma över i lejonkulan är en ära.
---------------------------------------------------------------------------
NORRA-VÄSTERBOTTEN ¤ 16 april 1964.THE SPOTNICKS. Björn Thelin, Bo Winberg, Derek Skinner och Bob
Lander.
--------------------------------------------------------------------------------


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0