Catrin Westerlunds död 1982


Catrin Westerlund avled hastigt i går. - Att spela komedi är som
att ha premiär varje kväll. Man kan ju aldrig vila, har hon förklarat.


Skådespelerskan Catrin Westerlund, 48, har avlidit. Hon är mest känd för sina många och framgångsrika komediroller. De senaste åren uppmärksammades hon bland annat för en stor roll i pjäsen Chez Nous och för sina framträdanden i radioprogrammet "På minuten".

Catrin Westerlund avled hastigt och dödsbudet kom som en chock för hennes många vänner.
   - Jag kan inte fatta att det är sant, säger Monica ´Zetterlund.
   - Vi träffades så sent som för en vecka sedan och då verkade hon frisk och kry.

Skådespelerskan och regissören Mimi Pollak minns Catrin Westerlund från de många åren på Dramaten.
   - Catrin Westerlund var en underbar komedienn. Hon hade en lätthet och intelligens som passade mycket bra för just komedi. Catrin var alltid skicklig - och entusiastisk.
   - Att Catrin hade en lysande talang märktes redan när hon kom till Dramatens elevskola på 50-talet, säger Mimi Pollak.


Succé direkt
Redan under utbildningen på elevskolan fick Catrin Westerlund som 19-årig andraårselev hoppa in istället för Eva Dahlbeck på nationalscenen. Det blev succé både hos publik och kritiker. Catrin Westerlund fick också kontrakt med Dramaten direkt efter elevskolan 1955.

Till hennes mest uppmärksammade roller vid Dramaten hör Kathleen i O´Neills "Lång dags färd mot natt", titelrollen i Sofokles "Elektra" och Berta i Strindbergs "Fadren". Hon stannade på Dramaten i sju år innan hon gick över till TV- och radioteatern under tre år. En av Catrin Westerlunds största succéer på scen är pjäsen "Barfota i parken". Den gick oavbrutet i ett och ett halvt år på Vasateatern i mitten på 60-talet.

Men hon tyckte att det var svårt att spela komedi så länge.
   - Jag hör inte till dem som kan sticka eller dra en poker i mellanakten. Att spela komedi är som att ha premiär varje kväll. Man kan inte vila i texten, som man kan göra i exempel en pjäs av Shakespeare, förklarade hon i en intervju. Hon medverkade också i ett 20-tal filmer, bland andra Ingmar Bergmans "Sommaren med Monika".

Catrin Westerlund var i många år gift med kapellmästaren, Putte Wickman. Han fick dödsbudet under en turné i USA. Lennart Swahn, programledare för "På minuten" och en av Catrin Westerlunds nära vänner.
   - Catrin Westerlund hör en gång för alla till de självklara och suveräna i svensk teater. Sorgen i dag gäller naturligtvis hennes konst som vi fick se alldeles för litet av på scenen.
-----------------------------------------------------------------------------------
AFTONBLADET ¤ Måndag den 20 september 1982.


(Litet kuriosa! Mannen som skrev artikeln om Catrin Westerlund i Aftonbladet, Stephen Lindholm, var en gång under 60-talet mst känd som "Pelle" i "Saltkråkan".)

Roger.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0