Idolporträtt: JERRY WILLIAMS
Tja, Jerry har varit med länge i gamet nu. Han började i slutet av 50-talet när Bill Haley and his Comets härjade på topplistorna med en massa rock-låtar. Sedan kom Elvis Presley i ropet. Och då skapade Jerry en sångstil som visst var hans egen. Men som också var starkt inspirerad av Elvis sångsätt. "Jerka" sjöng på unngdomsgårdarna runt Stockholm. Han hoppade upp på högtalare och gjorde vad som föll honom in på scenen. Höll i gånga alltså. Än i dag finns det ingen som kan slå Jerry i Sverige när det gäller att helt bemästra estraden.
Året var 1960. Jerry hade tröttnat på att ständigt kompas av olika band. Han ville ha ett eget som han dessutom kunde showa ihop med för att nå ännu större efferkt. Han hittade Hasse Rosén och några andra Stockholms-grabbar. Jerrys skivbolag döpte gruppen till The Violents. Dom fick göra en platta direkt som klev in på Radio Nords topp-20-lista. "Alpens ros" hette låten och var ett gammalt svenskt schillingtryck. Nåväl, Violents var anskaffat för att kompa Jerry. Och det gjorde dom också i "Twistin´Patrica" som blev Jerrys stora genombrott som rock-sångare. Sedan följde "Darling Nelly Grey" och några andra mindre hits. "Godnight, Irene" till exempel.
Jerry Williams.
Jerry och Violents blev det stora dragplåstret i svenskt nöjesliv. Orsakade trafikkaos och tumult på rock-galor och i folkparker. Hundratals fans liftade hela Sverige runt för att få se honom, ta i honom och rusa upp på scen och krama honom. Jerry var i smöret. Hans enorma håll-i-gång på scen gav resultat. Men rock-tiden försvann mer och mer. Jerry fick sadla om. Violents slutade spela. Jerry började åter sjunga till olika band. Blåsinstrumenen började få nytt grepp om publiken. Folk hade börjat tröttna på gitarrmusik. Jerry turnerade i parkerna med amerikanska sånggruppen The Sherries. Som komp hade han Lasse Samuelssons band.
Jerry la väl inte precis av med rock-sjungandet. Men han vidgade sin repertoar och sjöng till och med Ave Maria på platta! Det var dock ett svensktopps försök som Jerry aldrig mera gör om. Han gillar inte Svensktoppen nå´t vidare. Tycker att det är för litet fart på dom låtarna. Så småningom gjorde Jerry lumpen. Många artister ser lumpen som ett rött skynke. Det betyder i allmänhet "döden" för en artist. Att försvinna ett helt år alltså från scenen.
Men Jerry behövde ett sabbatsår för att hitta nya grepp och förbereda en ny attack mot topp-listorna. Han var ganska sparsam med uppträdanden under sitt lumparår. Gjorde några skivor som inte väckte något större väsen. Efter muck slog sig Jerry ihop med Lasse Samuelsson och hans band för gott. Konstellationens namn var givet - i parkerna två år tidigare hade Jerry kallats för Mister Dynamite för sitt håll-i-gång. Det blev alltså Dynamite Brass med Jerry Williams.
Mr. Dynamite - Jerry Williams.
Det blev en platta i samarbetets början. Den lyckades inte kravla sig opp på någon lista. Men nästa platta dök oväntat upp på både Tio-i-Topp och Kvällstoppen. Det var "Keep on" - en ren soul-låt som visade upp den nye Jerry. Inte alls Elvis-påverkad utan med en egen soul-stil. Han hade lyckats ännu en gång att göra comeback på listorna. Det är starkt av en kille som slog igenom under Elvis-epoken, överlevde hela Cliff Richard & The Shadows-tiden och sedan sadlade om och blev soul-sångare med redan nämnda resultat. Hur länge tänker du hålla på, Jerry Williams?
- Så länge jag tycker det är kul. Och just nu är det lika kul som någonsin. "Gubben" hänger allt med ett tag till.
Nåja, gubbe och gubbe. Han har nåt år kvar till trettio i alla fall.
--------------------------------------------------------------------------
STARLET ¤ Maj 1972.
PS. Som texten berättar, så hade Jerry Lasse Samuelssons band som kompband. Men Mr. Dynamite - Jerry Williams - har även haft Yngve Forssélls orkester som uppbackare. Yngve Forsséll berättade vid nåt tillfälle att Jerry suttit hemma i köket i Skellefteå och ätit nattmackor efter spelningens slut. Yngve hade ett samarbete med Lasse Samuelsson i slutet av 60-talet. Lasse Samuelsson besökte Yngve i hans sommarstuga, då var också Ann-Christin Hedmark med m. fl.
/Roger.
Kommentarer
Trackback