Ingen lyckad midsommarfest på Pite Havsbad

100 FYLLERISTER GREPS I PITEÅ - Trots allt lugnt


100 fyllerister omhändertogs under midsommarhelgen ute på Pite
Havsbad.


¤ Polisen omhändertog sammanlagt 101 personer under midsommarhelgen i Piteå. Av dessa var 91 fyllerister, nio rattfyllerister samt en person som var efterlyst. Huvuddelen av de omhändertagna, togs på festområdet vid Pite Havsbad. Det ostadiga vädret på midsommaraftonen samt den kraftiga bevakningen vid festplatsen, anses vara två orsaker till att midsommarfirandet tonats ner. På midsommaraftonen kom exempelvis endast 300 personer för att se och höra Family Four. Den totala besökssiffran uppskattar arrangören till cirka 20.000 personer.

Polisen har inte behövt ingripa i några grövre slagsmål och ingen misshandelshistoria har anmälts. Trafiken har också gått utan störningar. Någon allvarligare olycka på vägarna har såleds inte inträffat i Pitebygden. Siffran över antalet omhändertagna personer avser torsdag, frdag och lördag.
   - Festligheterna tonades ned på midsommarafton genom det ostadiga vädret, kommenterar vakthavande polisassistent Curt Ohlsson, på söndagseftermiddagen. Vädret "räddade" oss från bråk.

Antalet fyllerister kan tyckas vara stort men med tanke på den "omsättning" på folk ute vid festplatsen, anses den dock vara måttlig.
   - Vi förskonades från bråk och misshandelshistorier. Det är mycket tillfredsställande, menar polisassistent Ohlsson. Totalt tjänstgjorde 30 polismän plus 15 ordningsvakter i och omkring festplatsen där de flesta omhändertagna togs. Pitepolisen hade förstärkts med personal från Älvsbyn, Luleå och Boden.

¤ LUGNT I SIKFORS
I Sikfors, där polisen fick sätta in stora resurser förr om åren, behövde polisen i år inte göra ett enda ingripnade. Men så hade också midsommarfesten i år en annorlunda karaktär. Polisen kan tyvärr konstatera att allt fler ungdomar grips för fylleriförseelser.
   - Av de omhändertagna är ungefär 90 procent i åldrarna 18-20 år, säger polisassistenten. Sex var under 15 år som barnavårdsnämnden tog hand om.

Barnavårdsnämnden som gade patruller ute på festplatsen fick ta hand om flera ungdomar som var berusade. Fyllerisarresterna i Piteå blev snart "fullsatta". Polisen fick därför ordna särskilda "finktransporter" till Älvsbyn och Luleå-

¤ FYLLERITOPP PÅ MIDSOMMARAFTON
På midsommaraftonen togs 53 fyllerister vilket är den högsta dagssiffran under hela helgen. Det svåraste tillbudet i samband med gripandet av en rattfyllerist inträffade på torsdagskvällen på Pitsundsvägen. Det var en berusad bilist som körde i 120 km/tim och var nära, vid flera tillfällen, att köra på mötande bilar. Han har suttit häktad under hela helgen.

""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""

Festchefen vid Havsbadet:
INGEN LYCKAD MIDSOMMARFEST


Midsommarfestivalen vid Pite Havsbad blev trots midsommaraftonens trista väder en publiksuccé.
   - Svårt att säga hur mycket folk som besökt havsbadet under helgen. Skulle gissa på ungefär 20.000 personer, säger festchefen Rolf Dahlgren.
Trots publiktillströmningen vill arrangören inte betrakta festen som helt lyckad.
   - Första och sista gången jag arrangerar en fest med tivoli och dyrbara artister, sa Clifford Söderberg.

Även om festivalfirandet vid havsbadet inte helt gick i lugnets tecken, poängterar arrangören att det mesta avlöpt utan större missöden. Visst var ungdomsfylleriet skrämmande, men en effektiv ordningsmakt hade allt under kontroll.



Svalt publikintresse präglade alla scenframträdanden. Trots namn-
kunnigt folk som Family Four (bilden) var publikleden glesa. Endast
längst fram mot scenen var det trångt.



Regntunga skyar på midsommaraftonen hindrade inte att campingplatserna vid Pite- och Pitholmens havsbad fylldes med husvagnar och tält. De allra flesta föredrog att slå upp sina tält på de ordinarie campingplatserna. De två tillfälliga tältplatserna var relativt glest befolkade hela helgen. Ordningen på tältplatserna var förhållandevis god.
   - Tycker att camparna skött sig bra. Framförallt har ordningsvakterna varit effektiva. Våra servicebyggnader ser prydliga ut, konstaterade fritidschefen Tage Markström när han inspekterade Pitholmens havsbad.

Lika nöjd med ordningens väktare var inte Clifford Söderberg:
   - Vi har fått mycket förstört. Bara två toalettstolar av tio är hela. Denna förstörelse har kunnat undvikas med tanke på den polis- och ordningsstyrka som fanns, anser Söderberg.

PT:s midsommarpatrull kunde konstatera att spriten flödade inom campingområdet. Mest beklämmande var att skåda redlöst berusade ungdomar i 14-15 årsåldern. Tacksamt noterades i alla fall att festandet aldrig utmynnade i bråk och slagsmål. Visst förekom smärre handgemäng, men hela festivalen var lyckligt befriad från allvarliga intermezzon.

En av anledningarna till att inga bråk uppstod var att man stämt redan i bäcken. Camparna gallrades ut och man släppte inte in vem som helst. Trots den stora publiken är Clifford Söderberg inte beredd att arrangera en liknande fest ett annat år.
   - Åtminstone är det första och enda gången jag drar hit ett tivoli sa Söderberg.



Midsommarfestivalen i Piteå bevakades av ett stort antal poliser. Från-
sett att man fick gripa 101 fyllerister upplevde polisen en lugn helg.
För att snabbt ta sig fram i terrängen använde man ett par terräng-
fordon.


Den största satsningen hade gjorts på artistsidan. Inne på tivoliområdet uppträdde gräddan av svenska underhållare. Men Family Four, Sven-Bertil Taube, Dizzie Tunes, Monica Forsberg, Ted Gärdestad, Lena Andersson, Björn Skifs, Eva Rydberg och Lasse Kühler, fick jobba inför en fåtalig publik. Midsommaraftonens uppträdande av Family Four samlade omkring 300 själar. Sven-Bertil Taube drog kanske 600 personer till sitt scenframträdande på tivoliscenen. Futtiga siffror...



Sven-Bertil Taube (just nu etta på Svensktoppen)
hann med två uppträdanden i Pite Havsbad. Ett på
friluftsscenen och ett (bilden) inne i restaurangen.


Tivolikarusellerna fick snurra tomma. Visst var det mycket folk vid havsbaden. Men de flesta föredrog privata tillställningar på campingplatsen eller besök i dansrestaurangen. Trots sänkta priser nobbade publiken tivoli och artister.
   - En missräkning. Trodde att entréavgifterna till tivolit skulle betala artisterna, men nej...
Festbasen Rolf Dahlgren konstaterar att någon vinst på tivolit blir det inte. Campingavgifterna får täcka artistkostnaderna.
   - Midsommarfirarna struntar i vilka artister som uppträder, konstaterar Rolf Dahlgren.
Även om tivolit blev en missräkning betyder det inte att festivalen blev ett ekonomiskt bakslag för arrangören. Dansrestaurangen lockade fullt hus samtliga kvällar och försäljningen gick bra.

Slutomdömet blir blandat. En sak framstår klart. Någon liknande satsning blir det inte i Pite Havsbad nästa midsommar.


Många festivalbesökare slog upp sina tält på Pite Havsbads tältplats.
Trots trängseln var ordningen god på campingområdet.




Eva Rydberg VÄGRADE uppträda
----------------------------------

Artisterna vid midsommarfestivalen i Pite Havsbad fick uppträda på en liten scen och provisorisk tivoliscen. Scenen var alltför undermålig ansåg Eva Rydberg, Björn Skifs och Lasse Kühler. Trion vägrade helt enkelt att arbeta på tivoliscenen och lämnade Piteå utan att visa sitt kunnande. Gruppen skulle uppträda sent på midsommaraftonen. Uppträdandet hade samlat en hel del publik. Men någon show blev det som sagt inte. Arrangörerna beklagade det inträffade och betalade igen entréslantarna.

Rolf Dahlgren, festbasen på havsbadet, anser att artisterna handlade fel och han tänker kräva skadestånd av Folkparkernas artistbyrå som sålt produktionen.
   - Visst var scenen dålig, men fullt acceptabel. Har kollat måtten och de är tillräckliga. Dessutom erbjöd vi två andra alternativ. Gruppen kunde ha uppträtt på dansbanescenen, dansgolvet, eller inne i restaurangen. Men de nobbade samtliga förslag, säger Rolf Dahlgren.

¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤
PITEÅ-TIDNINGEN ¤ Måndagen den 26 juni 1972.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0