Lalla Hansson - 1972

 


Lalla Hansson.



De flesta av oss som upplevde Beatles-epoken i mitten av 60-talet kommer också ihåg Lalla Hansson. Han var el-basist och sångare/förgrundsfigur i numera avsomnade Fabulous Four. Ett band som slog igenom med "Puff, the magic dragon". Fast det är förstås en annan historia. När våra svenska popband började tröttna och la av, gjorde "Fabbarna" detsamma. Lalla var väl själv litet trött på pop just då. Men så småningom började det klia i fingrarna. Han tog fram gitarren istället för basen och började sjunga på pubar och ungdomsgårdar runt Stockholm.

 

Förra året var Lalla Hansson diskjockey i Åre när han inte bara var hemma och sjöng i badrummet. Men som sagt - 1971 skulle bli Lallas comeback i de stora sammanhangen. En comeback som skulle låta tala om sig. Det hela började under påsken 1971. Ett gäng Stockholmsmusiker (Lalla är född i Stockholm och tog också studenten innan popen tog överhand) stod för underhållningen på "Torvtaket" i Åre. Bland musikerna fanns skivproducenten Bengt Palmers som under kvällens lopp tände på Lallas sätt att sjunga och få med sig publiken. Han beslöt omgående att göra en hel LP-skiva med Lalla.

 

LP-skivan skulle innehålla kompositioner av kanoner som Bob Dylan, Paul Simon, John Fogerty, Kris Kristofferson, Carole King och Leonard Cohen. Texterna skrev Lalla ihop med f.d. Fabulous Four-kompisen Björn Håkansson. LP:ns titel blev "Upp till Ragvaldsträsk" (en liten ort strax utanför Skellefteå). Lalla hade under sina täta utflykter till Åre blivit Norrlandsfrälst. Idén till LP-skivan hämtades från en av Lallas favoriter - Robbie Robertson i The Band. Som skrev en låt som heter "Up on Cripple Creek". "Anna och mej" känner du förstås till. Men det är Kris Kristoffersons "Me and Bobby McGee".

 

Singelskivan "Anna och mej" rusade direkt in på 2:a plats på Tio-i-Topp den 30 september 1971. Veckan därpå blev den etta och knuffade ner Paul McCartneys "Eat at home". I samma veva rusade den upp till översta platsen på Kvällstoppen. Lallas comeback lämnade inget i övrigt att önska. Hur känns det då för en "gammal" engelsk-sjungande pop-idol att plötsligt börja sjunga på sitt eget modersmål? Många svenska pop-killar som gått över till Svensktopp brukar föredra engelsk sång. Men Lalla är tänd på svensk sång.
   - Jag känner för att sjunga på svenska. Då kan man lägga in feelingen på de rätta ställena. Man förstår vad man sjunger. Men det krävs naturligtvis bra svenska texter. Det är väldigt viktigt för mej.

I början av sin karriär som pop-sångare gillade Lalla att spisa Jerry Lee Lewis, Dion och Chuck Berry. Det gillar han idag med. Men han har fått nya favoriter i tidigare nämnde Robbie Robertson i The Band samt John Fogerty i Creedance Clearwater Revivial, Paul Simon och Bob Dylan. Att sjunga pop på svenska och hamna på Tio-i-Topp har bara två svenskar gjort tidigare - Pugh Rogefeldt med "Föräldravisan" och Bernt Staaf med "Familjelycka". Lalla är alltså en ganska ovanlig pop-kille. Välkommen tillbaka, Lalla!



Lalla Hansson sjunger numera på svenska.

-----------------------------------------------------------------------

STARLET ¤ 1972.

 


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0