ROCK-OLGA spelar gammelvals


Rock-Olga bor numera i en banvaktsstuga mellan Gävle och Skutskär och jobbar som cementarbetare hos Siporex i Gävle.

Rock-Olga (Birgit Jacobsson) sitter i en banvaktsstuga mellan Gävle och Skutskär och minns. De fornstora dagarna då rockrytmerna dånade fram över Sverige. Då var det Paul Ankas "What you´ve done to me". Nu blir det "Drömmen om Elin".

Olga - eller Birgit - och två arbetskamrater på Siporexfabriken i Gävle har bildat ett damkapell. Nu ska det spelas för mogen ungdom. Från svensktopp till gammelvals.

   - TV-programmet var sant, intygar hon. Där kunde inte gärna ha sagts mer. Det var mycket roligt att se det. En beundrare hörde också av sej efter programmet. Han var med på Nalentiden. Historien om Rock-Olga kan sammanfattas sålunda: Genombrott som 18-åring 1959 och slut april 1965. Det var härliga år, tycker hon.

   - Det var tider det. Då var det liv i låtarna. Det går inte att jämföra rocken med dagens popmusik. Vi hade roligt. Alla hade roligt. Nu är det ingen livsglädje. Vrål, skrik, dunder och brak.

   - Och vilka resurser dagens popidoler har. Popkillarna tjänar betydligt mer än vad jag gjorde. Jag hade 400 kronor per uppträdande. Vi var ärliga, min pappa och jag. Pappa var i stället för manager och skötte om affärerna. Man körde ju inte heller precis med guldlamébyxor.
   - Nej, man skulle ha börjat nu. Nu finns det pengar att göra. Konstigt nog hade jag bäst betalt då jag slutade. Rösten var sönderskriken, för på den tiden gav man allt. Jag utnyttjade lungor och stämband för fullt.

Banvaktsstugan i Knaperåsen har hon sjungit ihop till. Dåtidens Rock-Olga är i dag skiftarbeterska på Siporex i Gävle. Den närmaste framtiden är oviss. Permitteringshotet ligger och lurar. Men "Drömmen om Elin" finns ju alltid.
   - Vi har gjort en inspelning säger Birgit. Det lät precis som Jularbo!

---------------------------------------------------------------------------------------
EXPRESSEN ¤ 1968.

PS. Rock-Olga, Birgit Magnusson, f. Jacobsson den 16 mars 1940. Död den 10 juni 2010 av blodförgiftning. Största succén: "What You´ve Done to Me".

/Roger.

 


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0