ANNY sommaren 1942

Vi lämnar alla var och en avtryck efter oss under den korta stund vi går på jorden. Att fånga in en människas livsvandring och den historia som vi skriver genom våra liv, har fascinerat mig mer och mer på senare år. Det är just därför som ni då och då kan läsa olika personligt färgade berättelser, som handlar om människor som nån gång funnits i min omgivning. Det är inte för att vara nyfiken, inte eller för att böka i andras privatliv som jag gör detta. Det hela handlar om ett intresse att dokumentera händelser från förgången tid, samt även de människor som levde och verkade en gång för länge sedan. Alla dessa är väl värda sin egen lilla berättelse. Genom berättelserna och bilderna kommer var och en att leva vidare i folks medvetande.

En av dessa, som en gång fanns i min omgivning hette Anny. Hon var min mors äldsta syskon och föddes den 9 februari 1920. Sedan tidig barndom var hon gravt hörselskadad, och pga av detta flyttade hon så småningom till den så kallade "Dövstumsskolan" i Härnösand. Ordet Dövstum är numera ett ord som verkligen inte passar in i ordet "Hörselskadad". Det användes flitigt förr i världen, och Anny kallades alltså för Dövstum.

Efter Annys död den 20 april 1992 fick jag ärva en del foton samt en låda med gamla smalfilmer som Annys make, Harry Lundqvist, hade i sin ägo. Harry var en flitig amatörfilmare. Man kunde se honom ute vid deras sommarparadis i Båtvik, alltid med kameran i sin hand, när tjocka släkten kom för att hälsa på. Detta var för mig en ovärderlig skatt att få ta hand om. I samlingarna fanns som sagt också bilder av det äkta paret Lundqvist. Däribland ett fint foto av min moster som togs på ön Vettingshälla ute i Båtvik i juli 1942.


Anny Lundqvist f. Jonsson (1920-1992). En underbar bild av min
moster en julidag krigsåret 1942. Anny gifte sig samma år som den här
bilden togs. Maken hette Harry Lundqvist (1914-1981). Fotot togs på
ön Vettingshälla i Båtvik, Byske.
-------------------------------------------------------------------------


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0