Brand i Hortlax 1981

Sent på torsdagskvällen den 9 juni larmades brandkåren om en brand på Poppelvägen i Hortlax. Ambulanser och brandbilar åkte omkring halv 12-tiden i riktning mot centrala byn. En stor svart rökpelare steg upp mot himlen, och först trodde jag att det var kyrkan som brann. Det visade sig vara en fastighet belägen några hundratals meter från kyrkobyggnaden, och endast några få meter från Hortlaxgårdens äldreboende. Familjen som bodde där hann rädda sig ut. Men tyvärr gick inte deras hus att rädda. En eldsvåda är alltid så fruktansvärt destruktiv, likadant i det här fallet. Vad som orsakade branden är än så länge okänt.

I november 1981 brann ett hus på Plantagevägen i Övremarken i Hortlax. Ingen kom till skada, men huset blev i det närmaste totalförstört, och som jag minns så revs det så småningom efter branden.
¤ Det blev en dramatisk torsdagsmorgon för Maj Persson i Hortlax.
Hon hade satt sig tillsammans med minsta dottern Natalie, för att
morgonfika. Då kände hon brandrök. Hela övervåningen stod i ljusan
låga.


   - Jag rafsade ihop lite kläder, tog Natalie under armen, och sprang ut.
Det berättar Maj Persson, Övremarken, Hortlax. På torsdagsmorgonen överraskades hon av att elden bröt ut i huset. Brandkåren var snabbt på plats och kunde begränsa elden till enbart övre våningen. Elektriskt fel är den troliga orsaken till branden.

   - Tänk om Katarina, min äldsta dotter legat och sovit i sitt rum. Maj Persson vågar inte tänka på vad som kunde ha blivit följden av den häftiga brand som helt plötsligt bröt ut.
   - Katarina gick till skolan tidigt på morgonen. Då märkte jag ingenting särskilt.
   - Jag och Natalie (minsta flickan) satt och fikade i köket, berättar Maj Persson.
   - Då kände jag brandrök. Jag rusade upp för trappan, men var tvungen att springa ned igen. Det brann för fullt. Efter att ha plockat ihop det nödvändigaste sprang jag ut med flickan under armen!¤ Elden började i det gamla trähusets övervåning. Brandmännen var
tvungna att hugga upp yttertaket för att komma åt brandhärden. Efter
en halvtimma var elden under kontroll. Övre våningen blev helt utbränd,
medan bottenvåningen klarade sig med mindre vatten- och rökskador.


Snabb insats
Brandkåren, som fick larmet ungefär kvart i nio, var snabbt på plats. De kunde begränsa elden till enbart övervåningen. Yttertaket fick huggas upp, eftersom elden troligtvis fått fäste i innertaket. Efter en dryg halvtimmes arbete hade brandmännen elden helt under kontroll. Skadorna i fastigheten blev dock omfattande. Hela övervåningen är utbränd, och nedre våningen har fått mindre vatten- och rökskador.

Tänkte ändå flytta
Huset som eldhärjades var en äldre träfastighet. Maj Persson hyrde bostaden sedan ett halvår tillbaka. Branden påskyndar nu hennes beslut att flytta till ett annat hus i Öjebyn. Eftersom hon länge varit missnöjd med det gamla huset i Hortlax hade hon redan börjat planera för flyttning. Orsaken till att hon är missnöjd, är fel på elsystemet, och hon utesluter inte att det kan vara sådana fel som orsakat branden.
   - Ibland när vi satte på TV:n slocknade ljuset. Och om någon stängde en dörr häftigt kunde samma sak hända. Vi har också märkt att elledningarna inte har varit som de ska.
   - Det har hängt tåtar både här och var. Jag har försökt få ägaren till huset att reparera, men ingenting har hänt, säger Maj Persson, som nu får bråttom att få tag i en lägenhet. Det dröjer en vecka innan hon kan ta det nya huset i anspråk.
----------------------------------------------------------------
PITEÅ-TIDNINGEN ¤ Den 27 november 1981.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0