Ny skidklubb i Hortlax


EN KVINTETT som förbereder bildandet av Hortlax SK. Fr. v. Inga-Maj
Fahlman, Ann-Marie Bäckman samt arbetsgruppen Yrjö Bäckman, Stig
Fahlman och Tore Lundqvist. Ingemar Nordström, som också tillhör
arbetsgruppen, saknas på bilden.


MINNESGODA idrottsentusiaster kommer säkert ihåg Hortlax Skidklubb, en förening som bildades i början av seklet, men somnade i mitten av 50-talet. Inom kort gör HSK på nytt entré!
   - Om det blir en helt ny klubb eller reorganisation av den gamla har vi ännu inte beslutat, berättar initiativtagaren Stig Fahlman. Klart är dock att vi får en klubb som ska heta Hortlax SK.

Brännland/Holmfors SK har sedan många år tillbaka rekryterat ledare och aktiva både från Norr- och Västerbotten. Nu blir BHSK en renodlad västerbottnisk klubb med förankring främst i Byske. Hortlax Skidklubb tar helt enkelt hand om Brännlands norrbottniska upptagningsområde. Det handlar alltså om en utbrytning.
   - Idén har legat och grott ett par år, men först i år har jag på allvar fört fram förslaget, berättar Fahlman. I mars samlades tolv intresserade i Hortlax och valde en arbetsgrupp som skulle förbereda den nya klubben.

Den 16 juni fattades beslutet definitivt på ett stormöte. Förutom Fahlman sitter Yrjö Bäckman, Tore Lundqvist och Ingemar Nordström i arbetsgruppen. Brännland/Holmfors SK bildades 1958 och bedrev i första hand fotboll under några år. I mitten av 60-talet blev Stig Fahlman ordförande (senare också kassör) och då gjorde skidor entré samtidigt som fotbollen sjöng på sista versen. Senaste åren har det enbart handlat om skidsport. Nu ligger Fahlman, som lämnade ordförandeklubba och kassaskrin förra året, bakom en utbrytning.
   - BHSK har varit en trivsam och bra förening. Men vi har länge erfarit svårigheter med rekrytering både på ledar- och ungdomssidan. Hortlaxborna har aldrig kunnat identifiera sig med klubben, inte haft känsla för BHSK.

   - Lokalpatroitismen gör att gränserna dras lite snävt.
   - Vi upplever att det behövs en speciell klubb i Hortlax för att det ska bli välgörande gensvar.
Idag har för övrigt BHSK obetydlig samhörighet med byarna Brännland och Holmfors. Möjligt är därför att föreningen så småningom byter namn med anknytning till Byske. Stig Fahlman & CO är optimistiska vad gäller Hortlax Skidklubb.
   - Hortlax expanderar, mycket folk kommer att flytta hit. HSK har alla möjligheter att få en livlig aktivitet.

Till att börja med blir skidor den stora tävlingsgrenen. Men meningen är att HSK så småningom ska få ett brett register, så det blir en förening för "allt och alla".
   - Vi säger bestämt att Hortlax SK inte ska konkurrera med Storfors AIK vad gäller fotboll. Vi ska snarare kunna hjälpa SAIK med rekryteringen genom att bedriva knatte- och pojkträning.
   - Meningen är att vi ska bredda verksamheten efter önskemål, gärna med motionsinriktad träning.
--------------------------------------------------------------------------------
PITEÅ-TIDNINGEN ¤ Den 26 maj 1976.

PS. Stig och Inga-Maj Fahlman bodde grannar med oss i Övremarken. Stig är borta sedan några år, men Inga-Maj bor kvar. Yrjö Bäckman var lärare i Hortlax Central Skola när jag gick där.

Roger.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0