Siw Malmkvist flyttar hem...
SIW flyttade till Schweiz 1960 - före de flesta s k skatteschweizare.
Nu ska dottern Tove börja skolan och bl. a. därför flyttar Siw tillbaka
till Sverige. Hon vill att Tove ska lära sig svenska.


SIW MALMKVIST, 33 och stjärna i toppklass, blir helyllesvensk igen.
Och vad betyder det? Jo, Siw Malmkvist, som har varit "skatteschweizare" under så gott som hela 60-talet, bosätter sig i Sverige igen och mantalsskriver sig i Nacka utanför Stockholm. Varför? Dottern Tove fyller sju i oktober och ska börja plugget. På svenska.

Redan förra året började Siws flyttplaner ta form. En rymlig villa i Nacka anskaffades. Så diskret som möjligt. Inga hemma-hos-repotage. Varför flyttar en toppbetald (i parkerna i Sverige kostar hon mest av alla soloartister) artist hem från en lönande marknad utomlands?

Finansministerns nya skattepaket har i alla fall inte visat sig innehålla trevliga överraskningar för folk med Siw Malmkvists ekonomiska status. Men Siw har en liten dotter, Tove, sju år i oktober, ska börja skolan i höst. Lilla Tove, har redan börjat trampa i mammas fotspår. I dagarna debuterar hon på skiva. Tillsammans med mamma på hennes LP "Underbara Siw", med Georg Wadenius och Barbro Lindgren. Och nu vill Siw Malmkvist att hennes dotter ska få gå i en svensk skola och få svensktalande kamrater.


TRÖTT PÅ PRATET
Själv är Siw grundligt trött på allt prat om skatteflykt och skatteschweizare.
   - Det har tidningarna inget att göra med, var jag bor och var jag är skriven! Det är min ensak. No comments, säger Siw.

Men villan är Siws och i höst börjar hennes dotter skolan, berättar familjen. Siw Malmkvist var en av de artister som flyttade utomlands till skattevänliga Schweiz, innan det blev modernt på allvar. Året var 1960. Exakt datum: 16 februari.

Sedan dess - fast först efter en lång och segsliten dragkamp - har de svenska skattemyndigheterna gått med på att betrakta Siw Malmkvist som skatteschweizare. Först i september förra året avgjordes tvisten mellan Siw och svenska skattemyndigheterna betfäffande hennes inkomst under 1960. Taxeringsintendenten ville skriva Siws beskattningsbara inkomst till 150 000 kronor. Men Siw hävdade att det gällde bara 31 000 kronor.

Surt förvärvade under årets första hela och halva andra månad. Ärendet vandrade från instans till instans. Och i den högsta, regeringsrätten, gav man Siw rätt att kalla sig och vara skatteschweizare.


HON TJÄNAR 100 000 KRONOR
Så det året tjänade Siw drygt 100 000 på att bosätta sig utomlands. Så småningom blev hon en alltmer inarbetad artist på den europeiska marknaden, i synnerhet den tyska skivmarknaden. De senare åren under 60-talet bör de 100 000 kronorna ha fördubblats många, många gånger om. Men innan taxeringsmyndigheterna funnit sig att acceptera Siw som bosatt sig i Schweiz var hon tvungen att betala skatt på båda hållen.
-----------------------------------------------------------
EXPRESSEN ¤ Februari 1970.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0