Återbilda Beatles?

- Återbilda Beatles? Vadå för?
John Lennon, 34, har rätt. Varken han, eller någon annan har anledning klaga på sitt nya liv.

¤ John Lennon - spelar in soloplattor.

¤ Paul McCartney - har gjort en av decenniets bästsäljande plattor med sin grupp Wings,
"Band on the run".

¤
Ringo Starr - spelar in plattor, filmar.

¤ George Harrison - ska i höst turnera med Ravi Shankar.

Alla i Beatles var så pass starka personligheter att ingen tvekade om att var och en skulle kunna karva sig en egen karriär. John Lennon framstod efter splittringen som den vackraste, mest aktive av dem. Ni minns hans fredsdemonstrationer med Yoko Ono, hans japanska fru, då de uppträdde i säckar, tog emot pressen i sängen, rakade sina huvuden kala, framträdde spritt nakna på ett skivomslag och lanserade sin naivt enkla slogan: "Kriget är slut - om ni bara vill".

Amerika vill kasta ut honom
I dag är kärleken mellan John och Yoko slut. John bor kvar i en lägenhet i New York med sin japanska sekreterare, medan Yoko lämnat landet. Själv vågar John inte det, för då får han inte komma tillbaka. Det är en gammal narkotikadom som spökar. De amerikanska myndigheterna vill nu kasta ut honom.

John genomgick efter pacifisttiden en militant revolutionär period, men har nu förändrats igen. Producerade en LP för sångaren Harry Nilsson (hans supkompis) och har just slutfört sin femte solo-LP. (Om man börjar räkningen vid "Plastic Ono Band" från 1970).

Paul McCartney, 32, var den förste som officiellt lämnade Beatles. John hade sin Yoko, Paul hade Linda Eastman och de två drog inte jämnt. MacCartneys levde stilla familjeliv på sin gård i Skottland, och Paul gjorde två LP under eget namn. Men han tröttnade rätt snabbt och bildade gruppen Wings, som besökte Sverige 1972. Med Wings har Paul gjort tre LP. Den senaste, "Band on the run", är en av de tio senaste årens största försäljningssuccéer.

Märklig samling 40-talsschlager
Ringo Starr, 34, var den som hade motigast efter splittringen. Men i dag är han eftersökt, både som musiker och skådespelare. Den första LP:n var en märklig samling av 40-talsschlager, den andra en lika märklig samling country & western. Men den tredje, "Ringo" slog till. Alla de gamla beatlarna medverkade på den och den blev förra vinterns succé.

Ringo filmar, senast med Harry Nilsson i en skräckparodi, och är eftertraktad som studiomusiker. Hans enkla trumspel är populärt och kopieras fortfarande. Han är fortfarande gift med Maureen.

George Harrison, 34, har länge legat lågt. Men nu är han tillbaka med ett eget skivbolag, Dark Horse, där han bl. a. lanserar sin gamle läromästare, indiske sitarspelaren Ravi Shankar, och en engelsk duo vid namn Splinter. Om man borträknar filmmusiken till "Wonderwall" och "Electronic sounds" har han gjort två LP under eget namn. "All things must pass" och "Living in the material world".

Ska turnera med Ravi Shankar
Dessutom var det George som låg bakom LP:n och välgörenhetskonserten för Bangladesh, där både Bob Dylan, Leon Russell, Eric Clapton och andra popkändisar medverkade. I höst ska George turnera med Ravi Shankar. Hans fru Patti har lämnat honom. Hon lever nu tillsammans med Eric Clapton.
......................................................................
EXPRESSEN ¤
Söndag den 29 september 1974.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0