Barnviseklassiker

När jag var barn (jo, jag har faktiskt en gång varit det), så lyssande jag mycket på musik. En av min absolut tidigaste musikupplevelser, var när (tant Gullan) Gullan Bornemark, tillsammans med barnen Eva och Sven, sjöng: Gå i solen, Är du vaken Lars? Min ponny och Sudda, sudda. Vad låten Är du vaken Lars, beträffar, så hade jag ett litet problem med texten. På ett ställe låter det så här; Är du vaken Lars, Är du vaken Lars, har du tvättat händerna, tvättat händerna...I mina öron lät den där strofen lite knasig. Jag fick för mig att dom sjöng: Har du tvättat tänderna, tvättat tänderna...Jag tänkte, vem i all världen tvättar sin tänder, med tvål och vatten, nää, USCH! Dom menar väl borsta? Vad som gjorde det ännu vanskligare, var att Tant Gullan (med sina solstrålar) på ett annat ställe just precis sjöng: Har du borstat tänderna, borstat tänderna? Nåja, problem är till för att lösas, så också detta. Så småningom ramlade poletten ner i mitt huvud, och jag fick nära på en riktig AHA-upplevelse.

I min skivsamling så har jag kvar några av Gullan Bornemarks skivor. Och kan ni gissa vilka låtar som finns på dem? Jo, Sudda,Sudda - Är du vaken Lars? Min ponny - Gå i solen. Vad som har gjort mig uppmärksam på Gullan Bornemarks låtskatt, är att lilla barnbarnet NORAH, börjat ta sig an vissa av dessa låtar. Häromdagen sjöng hon faktiskt Sudda, Sudda för sin farmor och farfar. Norah sjunger även en annan klssiker också, En sockerbagare. Sockerbagaren som bakar kakor mest hela dan, är inte Gullans låt, men det är en fröjd att lyssna till NORAH när hon framför den med verklig inlevelse.

MAX har även han så smått börjat ta till sig sång och musik. Just nu så spritter det i hans kropp när vi tillsammans sjunger Imse vimse spindel. När han inte sjunger om spindlar som klättrar, så spelar han trummor. Det skall ju börjas i tid. MAX skall ju bli trumslagare, kanhända även NORAH. Vi får väl se vad som händer.


Som barn sjöng jag med i Gullan Bornemarks låtar. Nu gör NORAH
detsamma. Det är nog en tidsfråga innan MAX också börjar tralla med.
-----------------------------------------------------

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0