Boris Karloff - "Frankensteins Monster"

- JAG HADE DÖTT AV SVÄLT OM INTE MONSTRET KOMMIT TILL


BORIS KARLOFF,
en vänlig piprökande engelsman, blev för all värl-
dens biopublik Monstret i många Frankenstein-filmer.

Boris Karloff var en duktig skådespelare. Med sina skräckroller blev han en legend. Gång på gång går någon av hans "Monsterfilmer" i repris till nya publikgenerationers förtjusning.

Känner ni igen honom - Frankensteins Monster? Än en gång har han via TV fyllt oss med skräckblandad förtjusning. Monstret har haft många både företrädare och efterföljare på vita duken. Men ingen har gestaltat rollen så som den engelsk-amerikanske skådespelaren Boris Karloff. Han gjorde figuren klassisk och evig i dessa filmer från 1930-talet.

Boris Karloff var född år 1887 och hette egentligen William Henry Pratt. Det fanns ingenting av monster över honom privat.
   - Hans sömniga, genomträngande ögon och den bestämda rösten var det charmigaste hos honom berättade hans fru i en intervju för flera år sedan. Visst darrade jag lite inför honom första gången vi möttes - men det vat knappast av skräck!

Boris Karloff var i vardagslag en lugn, verserad gentleman. Som alla andra engelsmän drack han sitt eftermiddagsté, pysslade i trädgården och spelade cricket. En duktig skådespelare som specialiserade sig på skräckroller. Eftervärlden kommer alltid att minnas honom som Monstret.
   - Om Monstret inte hade kommit till, hade jag dött av svält och livsleda. Därför är jag tacksam över det förbannade Monstert! sade han strax innan han dog 1969.

Boris Karloff var sannerligen vad man kunde kalla en fackman i sin genre. Ingen kunde väl bättre än han veta hur man skrämmer livet ur folk! Men egentligen tyckte inte Boris Karloff själv att det handlade om skräck.
   - Skräck är något helt annat. Skräck, det är människan själv, den enda levande varelsen på jorden som har ihjäl sina bröder. Se på djuren, de dödar för att få föda! Sedan är de nöjda och mätta. Men människan...

Efter tre Frankensteinfilmer var Boris Karloff trött på att spela Monster. Det som definitivt fick honom att sluta var en händelse i Bretagne, Frankrike.
   - Jag hade kört vilse med bilen, berättade han. Men plötsligt kom där en pojke på vägen. Jag vevade ner vindrutan för att be om hjälp. Men innan jag hann öppna munnen skrek han "Monstret!" och föll ner avsvimmad. Då bestämde jag mig för att det fick vara nog!


Boris Karloff som Monstret i filmen Frankensteins brud
från 1935.


Boris Karloffs sista vilorum.
¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤
HÄNT I VECKAN ¤
Den 19 juli 1982.
Samt bilder från: www.thanatophobialanch.com / www.allposters.com

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0