FRANK ANDERSSON berättar - 1980


Frank Andersson, 23, ler lite inåtvänt och funderar. Skandalerna kring honom har avlöst varandra den senaste tiden med rubriker och spritfester och en polisanmälan om misshandel.
   - Tja, det är jobbigt.

   - I dag är det en plåga att gå ut ensam. Jag klarar inte folks blickar längre. Plötsligt märker jag att jag börjar gå som en passgångare, jag spänner mig och blir väldigt osäker. Och man kan ju inte säga åt folk att sluta glo.
   - Så numera går jag sällan ut ensam. Med en kompis i sällskap är det lättare. Då kan man snacka bort alla blickar. Vara sig själv, liksom.

Frank Andersson, 23, Sveriges (på ytan) självsäkraste idrottsman drar en hand genom sitt burriga hår, flackar lite med blicken och fortsätter:
   - Egentligen är jag väldigt nervös av mig, men jag tvingas lägga på en lugn och cool mask. Det är min roll, liksom.

Frank etablerade sig i idrottsvärlden med buller och bång för några år sedan. Plötsligt stod han bara där - en gapig och självsäker brottare som sa att han var bäst och att han skulle visa det.

¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤
¤ Då var det roligt
¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤
   - Det var en härlig tid. Då var det roligt att vara kändis.
   - Hela mitt liv, ända sedan jag var liten grabb hemma i Trollhättan, hade jag drömt om det här målet. Att stå i centrum, att vara den som alla snackar om - KÄNDISEN.
   - I dag vet jag att livet jag drömde om då inte finns. Att mycket av idolskapet bara är jobbigt och tråkigt. Man är jämt påpassad.
   - Det är faktiskt så att de som lever sina liv framför TV-apparaterna har det bättre än dem som som är framför kamerorna. Kalla det gärna en insikt jag fått.

Men den image Frank skapade kring sig själv blev han genast en rubrikernas man. Emellanåt handlar artiklarna om hans prestationer på brottarmattan, men för det mesta är det hans privataaffärer och uteliv som blir omskrivna.

¤ "Frank uteblev från tävlingarna"
¤ "Nu måste Frank börja träna"
¤ "Frank riskerar fängelse"
¤ "Pelle Svensson brýte med Frank"
¤ "Franks manager hoppar av"
¤ "Brudarna, spriten, skandalerna kring Frank"

   - En sak har den här tiden lärt mig, att inte tro på allt som står i tidningarna, säger han bittert.


FRANK ANDERSSON.


¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤
¤ Känner sig utnyttjad
¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤
   - Ta Lektyr t. ex. De ville att jag skulle göra en dagbok över en vecka. Det gjorde jag, men när den kom i tidningen var den så kryddad att bara hälften var sant. Då känner man sig utnyttjad.
   - Enligt vissa tidningar gör jag ingenting annat än super och slarvar med träningen. Men tänk efter själva; man når inte mina resultat utan träning. Och om jag bara söp skulle jag inte ha de muskler jag har - bara en massa fyllfett.
   - Visst blir det några glas ibland, men jag är ingen alkoholist.
   - Och att det skrivs så ofta om att jag inte kommer på tävlingarna är inte mitt fel. Bara jag säger att "jag kanske kan komma" så drar arrangörerna på mig jätteannonser. När jag sedan inte kommer blir det ett djävla liv - men arrangörerna nådde ju ändå sitt mål: jag lockade dit en massa folk.
   - Egentligen är det nog inte en enda artikel som handlat om mig som berättat en sann bild rakt igenom, tror Frank.

¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤
¤ Tänker inte ändra sig
¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤
Men samtidigt är han medveten om att det liv han lever - som discjockey, på inneställen, sportjippon, travtävlingar och på shower - ger tidningarna en chans att snylta i hans privatliv.
   - Javisst, men jag trivs med mitt liv. Jag vill inte ändra det bara för att det ska passa några svenssons.

Är idolen Frank Andersson ett bra föredöme för sina beundrare?
   - Det råder det nog delade meningar om pga alla skriverier. Ibland känns det som 90 procent tycker att jag är en buse och en bråkmakare och bara 10 procent gillar mig.
Vad vill du att man ska gilla hos dig då?
   - Att jag är rak, säger vad jag tycker och står för det. Att jag är hård utan att vara tuff. Det är i varje fall så jag försöker vara.

Tror du att många tar efter ditt sätt att vara?
   - Ja, en del yngre gör nog det. Och det är bra. Så småningom skapar de sig en helt egen stil själva med hjälp av att vara som jag - raka och ärliga.

¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤
¤ Vill vara självsäker
¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤
Men är du inte väldigt styv i korken ibland?
   - Jag är fortfarande självsäker, det vill jag vara. Men jag är kanske lite mer återhållsam med mina löften om segrar nu för tiden.
Många säger att du är ansvarslös?
   - Fel, det är jag inte alls. Inte när det gäller viktiga grejer i varje fall.
¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤
AFTONBLADET ¤
24 januari 1980.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0