Den mänskliga ondskan

Vi är många som följer händelseutvecklingen i Khaddafis Libyen. En allvarlig situation som påminner en del om när en viss Saddam Hussein skapade oro och oreda i vår värld för några år sedan. USA:s agerande som självutnämnd världspolis i Irakfrågan, skapde heta och uppslitande debatter världen över. I det problem som utspelar sig framför våra ögon, just i denna stund, finns även här USA med, fast den här gången lite mera i skymundan. Mellan Östern-problemet har alltid varit en ytterst het potatis. Och nån lätt lösning på problemet, finns tyvärr inte.

Efter andra världskrigets slut 1945 ställdes de ansvariga inför rätta anklagade för de brott man begått mot mänskligheten. En nödvändighet för att de drabbade så småningom skulle kunna gå vidare med sina liv. Terroristattacken mot USA den 11 september 2001 fick oss med häpnad och avsky förstå hur pass långt vissa fundamentalistiska grupper är redo att gå. Med den attack som skedde i Stockholm mitt under julhandeln 2010 i färskt minne, vet vi att ondskans hantlangare även finns här, mitt ibland oss.

Det fanns en gång en man, som fascinerades av den mänskliga ondskan. För att tränga djupare in detta, för honom okända, åkte han runt hela världen för att intervjua grovt kriminella, ju mer kunskap han fick sig till livs, desto mer frågande blev han. Ondskan har också fått mig att tänka efter. Är människan född ond? Absolut inte! Är ondskan ärftligt betingad? Även där svarar jag med ett rungande nej! Men hur kan då ondskan uppstå? Något fulllödigt svar kan jag nog inte ge. Kanhända att vi (den breda massan) på ett rakare sätt måste visa vår avsky när exempelvis människor med starkt rasistiska åsikter tar till orda.

Världen fortsätter att hemsökas av totalitära maktgalna individer, som inte skyr några som helst medel. Av detta tycker jag att vi har lärt - heller har vi det...?
Den 7 maj 1945 nås det krigshärjade Europa om att den tyska armén
kapitulerat. Efter nästan sex år av krig och förödelse kan världen änt-
ligen andas ut.


Den 30 september 1946 faller domarna över de anklagade personer
som kastat världen in i ett avskyvärt krig. I boken "NÜRNBERG-Proc-
essen" berättar de båda författarna Ann & John Tusa på ett utmärkt
sätt om den uppmärksammade och historiska rättegången.Den 11 september 2001 utsattes USA för en av de mest spektakulära
terroristhandlingar någonsin. I december 2010 hälsade ondskans- och
terrorns fula ansikte på även i vårt land, mitt i centrala Stockholm.
...........................................................................................
Roger Lindqvist.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0