Jailbird Singers


JAILBIRD SINGERS. Fr. v. Börje "Tony" Granqvist (1940-1965),
Karl-Åke "Korpen" Johnson (1940-1998) samt Tore "Masen" Eliasson.


Trion bildades på Långholmens fängelse 1964. Skivproducenten Anders Burman på Metronome gillade vad han hörde. En LP spelades in på fångvårdsanstalten Tjyvballader och barnatro. En av låtarna Där björkarna susa gick så småningom upp på Svensktoppen. Låten är i dag en riktig klassiker. På nätet hittade jag följande berättelse om sånggruppen: www.gotiskaklubben.worspress.com

Den 7 februari 1965 dör Börje "Tony" Granqvist, 26 år gammal. Han efterlämnar fru och dotter. Dagen efter går Jailbird Singers "Där björkarna susa" upp på andra plats på Svensktoppen. De övriga medlemmarna återfaller snabbt i brottslighet. Flickornas favorit, Karl-Åke "Korpen" Johnson gör inbrott i några radioaffärer, blåser några kassaskåp, flackar omkring i en stulen Porsche och flyr därefter utomlands. Han grips på Mallorca och utlämnas till Sverige. Tore "Masen" Eliasson, med sin berömda basröst, efterspanas i Dalarna för bilstölder och andra inbrott.

Och samtidigt ligger en av Sveriges mest älskade låtar på Svensktoppen vecka efter vecka. Det sägs att sången plockades bort p.g.a. bandmedlemmarnas ktiminalitet.

(
Så långt gotiskaklubben).


--------------------------------------------------------------------------
Bild: www.blogg.profbaltazar.net


Kommentarer
Postat av: valle

Jag minns bäst "Pärleporten" som de sjöng med ett härligt sväng.

2011-03-01 @ 20:40:36

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0