Komikern dog i TV:s tävling


Anders Burström (inringad) blev känd som stå-upp-komikern Ronny
Erikssons medarbetare. I går omkom Burström när TV spelade in ett
avsnitt av sitt nya tävlingsprogram "Duell i Kittelfjäll".


NÄR KANOTEN VÄLTE STANNADE HANS HJÄRTA

Mitt under inspelningen för "Det kommer mera" kapsejsade kanoten.
Stå-upp-komikern Anders "Bubben" Burström, 45, fortsatte mot mål simmande. Men hjärtat orkade inte. Han drabbades av en hjärtattack och sjönk ihop innan han lyckades ta sig upp på land.

Tävlingsledaren Arne Hegerfors, befann sig en bit därifrån och blev vittne till återupplivningsförsöken på stranden. Han tog händelsen mycket hårt och ville i går kväll inte tala med någon.
   - Det känns tungt. Jag vet inte hur vi ska kunna gå vidare, säger inspelningsledaren Gunnar Magg.
"Duell i Kittelfjäll" skulle bli "Det kommer meras" svar på "Fångarna på fortet" med sändningsstart den 1 oktober.

Inspelningen har pågått sedan förra veckan i Kittelfjäll i södra Lappland. De tävlande, tre kända personer från två olika landskap, möts i lekfulla fjällstrapatser.
   - Det är mer en lek än en farlig tävling, inte alls lika hetsigt som "Fångarna på fortet", säger Kanal 1:s pressansvarige Magnus Zaar. Trots detta har Kanal 1 haft en ambulanshelikopter, en sjuksköterska och överlevnadsexpert på plats.

Linbana och balansgång
Anders Burström, pianist, dragspelare och komiker från Piteå, blev riksbekant i TV-programmet "Slöng dig i brunnen". Tillsammans med stå-upp-komikern Ronny Eriksson var han med i "Eugen Sandbergs trio". "Duell i Kittelfjäll" presenterade han Norrbotten tillsammans med stå-upp-komikern Lasse Eriksson och förre Tre Kronor-spelaren Lasse Lindgren.

De tävlade mot löparen Torbjörn "Grycksboexpressen" Eriksson, sångerskan Meta Roos och vissångaren Sid Jansson från Dalarna. De hade åkt linbana och gått balansgång på en vajer innan det sent på eftermiddagen var dags för kanottävling i forsen Stennäs, tre man i varje kanot.
   - Det var inte farligt på något sätt. Medan de åkte nedför bäcken skulle de plocka saker som hängde i tvättlinor ovanför, berättar Gunnar Magg.
   - Först hade de fått åka en gång på prov. Andra gången filmade vi.
   - När de kommit ner på lugnt vatten kapsejsade deras kanot. De tjoade och skrattade och började simma med den mot land för att hinna före det andra laget i mål. Det var då det hände.

När de två andra gått i land hängde Anders Burström kvar vid kanoten i vattnet. Lasse Lindgren vände sig om och frågade hur han mådde. "Det är okej", svarade Anders. Men när han skulle ta sig i land föll han ihop. Sjuksköterskan som fanns på plats klippte upp hans flytväst och gav honom hjärtmassage på stranden. Efter mindre än fem minuter hade man lagt honom i helikoptern och lyft mot sjukstugan i Vilhelmina.
Men när man var framme en halvtimme senare var Anders Burström död.

"Jag vet inte om vi ska gå vidare"
Sent i går kväll kom nästa två deltagargäng till Hotell Kittelfjäll för att förbereda sig för dagens inspelning. Men all verksamhet ligger nu nere.
   - Jag vet inte om vi ska gå vidare. Det vi spelade in i dag kan vi i alla fall inte använda, säger Gunnar Magg.
I dag träffas Kanal 1-chefen Ingvar Bengtsson, nöjeschefen Mats Andersson och "Det kommer meras" producent Gunilla Nilars för att besluta vad man ska göra med projektet.
.........................................................................................
EXPRESSEN ¤
Torsdagen den 8 september 1994.


PS. Jag brukade spela jazz ibland med bl. a. Anders "Bubben" Burström. Han var en otroligt bra pianist, som faktiskt en gång turnerat med Anna-Lena Löfgren. Hans mustiga historier gjorde att man vred sig av skratt så fort man hörde dem. En gång på Perudden, när jag spelade med dansbandet Opus, berättade han historien bakom samarbetet med Anna-Lena Löfgren. Det var som alltid en stor fröjd att få höra.
R.I.P. "BUBBEN".


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0