Mångsysslaren LASSE ERIKSSON

Förre pitebon, Lasse Eriksson som så tragiskt avled mitt under en teaterföreställning den 3 mars, var en man med många sköna strängar på sin lyra. Förutom skådespeleriet, var han även författare, föreläsare, musiker och som det står att läsa på hans hemsida: ståuppman. På familjesidan i dagens nummer av Piteå Tidningen, finns Lasses dödsruna. Lasse föddes i Piteå den 1 april 1949. Det musikaliska kom bl. a. att omfatta en medverkan i ett av stadens popband: "The Tramps", verksamma mellan 1964-68. 1995 utkom boken : "Piteå på 60-talet". Där fanns Lasse med som en av författarna. De två övriga var; Hans G. Pettersson och Staffan Öberg. Boken utgavs på Lars-Åke Winbergs förlag AB i Hudiksvall. En dokumentation som väckte stort intresse bland befolkningen i "Paltens stad".
-----------------------------------------------------

EN PITEBOK FÖR PITEBOR

Igår kom författaren och underhållande mångsysslaren Lasse Eriksson
på snabbvisit till Piteå tillsammans med gymnasieläraren och ungdoms-
vännen Staffan Öberg. Båda var på ett strålande humör och njöt av att
prata minnen med piteborna medan de signerade boken om Piteå på
60-talet.

Stämningen var uppsluppen och den anrika bokhandeln full av folk. Det bjöds på laxsnittar med bubblig dryck och pratades minnen. Piteminnen. Så firade Lasse Eriksson och Staffan Öberg, vänner sedan ungdomen och utflyttade pitebor, utgåvan av sin rykande färska bok som även PT:s fotograf Hans G. Pettersson är medförfattare till.

I våra kvarter heter boken med underrubriken Piteå på 60-talet. I sällskap med den tryckta upplagan på 3.000 exemplar, tillbringade mångsysslaren Lasse Eriksson och gymnasieläraren Staffan Öberg fredagen i Piteå för att signera köpta böcker. De bor numera i Uppsala respektive Hallsberg. Lustigt nog var den av författarna som fortfarande är pitebo, Hans G. Pettersson, på uppdrag i en annan stad denna dag, vilket de de båda andra beklagade.

Nöjda med resultatet
De är nöjda med den färdiga boken, som är uppbyggd av bilder på det som var typiskt för 60-talets Piteå. Det är en bok som inbjuder till samtal om allt möjligt.
   - Det var svårt att hitta bilder med människor på. PT:s arkiv var till stor hjälp, men annars ringde vi runt till folk och frågade. De flesta bilder som i övrigt finns av staden på den tiden, ser ut som om en kärnkatastrof dragirt fram - totalt folktomma, säger Lasse Eriksson.
   - Därför var det inte svårt att välja ut de bilder vi ville ha med. Vi behövde inte sovra, tvärtom, tillägger Staffan Öberg.

Härlig stämning
De visste precis vad de ville fånga. Den anda som rådde då är något att bita i för dagens kommunalpolitiker, tycker de båda.
   - Piteå var speciellt i förhållande till övriga landet. Kommunen hade bland annat flest villor, flest bilar och flest sålda sexunderkläder per innevånare. Stämningen var positiv och nöjeslivet blomstrade med lokala pop- och dansband, säger Lasse Eriksson och lovar att det där med underkläderna är alldeles sant.
   - Kommerskollegiets statistik! tipsar han.
Det behövs ingen lång stunds bläddrande i boken, förrän man upptäcker att Piteå ser helt annorlunda ut idag. Något som även författarna själva överraskats av:
   - Det är som en brand dragit fram. Nästan allt har försvunnit och ersatts med något nytt, konstaterar de.


1995 utkom boken "Piteå på 60-talet". Lasse Eriksson var en av
författarna.
¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤
Artikeln hämtad ur PITEÅ-TIDNINGEN ¤ Lördagen den 11 november 1995.

Kommentarer
Postat av: Uffe

Var där och köpte boken av grabbarna.

Båda kände jag sedan 60-talet.

Lasse har jag på smalfilm 1967-68 med en

in zoomning på hans FLN-märke.

Staffan som tyvärr dog redan 12-4-04.

Allt för tidigt som sin far, med hjärtproblem.

Vi satt mycket på Aveny när det begav sig.

Det är bara att ta vara av varje dag som man har.Hälsa Bettan ska slå en signal i morgon.Uffe o Vanja

2011-03-11 @ 23:52:13

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0