Ord som målar

Likadant som en rätt sammanställd färgsättning på konstnärens palett, kan författarens penna måla de vackraste ord på ett vitt ark. Orden har alltid haft en alldeles speciell betydelse för mig. Det hela tog en gång sin början när jag som liten grabb varje torsdag knatade iväg upp till kiosken som fanns mitt i vår by. Ur den lilla luckan stack innehavaren fram sitt huvud och frågade artigt vad jag ville ha. Jag kan ännu minnas doften av trycksvärtan som kom från alla de tidningar som låg vackert uppradade på kioskdisken.

Jag räckte fram mina slantar, tittade på farbrorn i luckan och sa: "Kalle Anka!". Sedan snabbt hemåt, för att kasta mig in i Kalles underbara värld. Men efter att tidningen var läst, så dröjde det ju en hel vecka innan jag nästa gång skulle göra mitt kioskbesök. Redan då var orden viktiga. Dialogen i serietidningarna kan väl knappast beskyllas för att vara av de mer djuplodande högtravande litterära sakerna. Men gav mig ändå en sorts härlig "ordtillfredsställelse". Orden hade gjort sitt intåg i mitt liv - och hade kommit för att stanna.

Leonardo da Vinci (1452-1519) målade sig in i vår historia genom sina odödliga verk. Bl. a. Mona Lisa och Nattvarden. Två verk som vittnar om en mästare med en känslig hand. Michelangelo (1475-1564) är en annan stor man inom konstens område. Hans bidrag till vår värld är bl. a. den fresk som finns i sixtinska kapellet: Skapelsen av Adam. Världsberömda skapelser som är ovärderliga i pengar räknat.

Samma sak är det med de ord som omger oss. Ordens betydelse för oss som individer är också ovärderligt. För tänk om vi inte hade dem, tänk om vårt sprpk vore så fattigt och toftigt att vi inte kunde uttrycka oss. Det vore det största av fattigdom. Men med rätt sammansatta ord, kan vi också leva i fred med varandra. Orden kan ju både döda och skänka kraft och liv.

Det som för mig tog sin start med Kalle och hans vänner, har i dag blivit någonting som jag inte kan eller vill leva förutan. Så tack Kalle för att du finns!
---------------------------------------------------
Roger.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0