SIW MALMKVIST - 1959


Den som inte helt och hållet slagit dövörat till för de senaste månadernas stora schlager "Augustin" lär knappast ha undgått namnet Siw Malmkvist - den unga, temperamentsfulla sångerskan, som förde "Augustin" till seger i den svenska schlagertävlingen, men som sedan inte fick vara med i Cannes och kämpa för de blågula färgerna. Tyvärr.

Utan att ta för stora ord i munnen så kan man nog våga påstå, att ingen hitills lyckats överträffa Siw Malmkvists framförande av Åke Gerhards "örhänge". Alla andra schlagersångerskor må förlåta...
Även om det där med Cannes innerst inne var en liten besvikelse för Siw Malmkvist, så kan hon trösta sig med, att det är hon som lanserat låten och gjort den till en toppschlager, dels här hemma i Sverige, dels i Norge och Danmark, och nu senast i Tyskland.

Den danska insjungningen av "Augustin" klarade Siw till och med så galant, att man i Danmark till en början frågade sig vem "den nya danska sångstjärnan" egentligen var? Men var så säker, att Siw Malmkvists förbluffande goda sinne för språk kommer väl till pass i framtiden. Detta sagt med tanke på den internationella sångkarriär som hon så smått börjat bygga upp. Egentligen är det där med karriär ganska märkligt. För drygt tre månader sedan knogade Siw på kontor i Umeå, men i dag är detta nästan bara ett minne blott. Mycket har hänt sedan Siw på nyårsafton kom till Stockholm för att fira sin 22:a födelsedag.

Hon har blivit en populär sångartist, vars grammofonskivor går åt som smör i solsken, och vars namn numera hör hemma bland topparna på "autografbörsen". För att nu inte tala om tidningarnas otaliga spaltmeter, som namnet Siw Malmkvist inspirerat till. Men skall vi nu vara ärliga så var det egentligen redan för fyra år sedan som Siw Malmkvist började smaka på yrket. Det skedde hemma i Landskrona. En riksomfattande amatörtävling skulle gå av stapeln, och Siw, som inte hade pengar till det dyra inträdet, var inte sen att anmäla sig, när hon fick höra att alla medverkande hade gratis entré.

Siw vann tävlingen, och fick gå vidare i distriktsfinalen, vilken hon också vann. Nästa steg blev finalen i Stockholms Konserthus, där Siw förresten gjorde en verklig brakentré inför cirka fyratusen åskådare. Siw snubblade in på scenen och föll pladask på magen framför mikrofonen, reste sig upp och sjöng sedan så hela Konserthuset sattes i svängning. Segern blev Siws och som belöning fick hon kontrakt med grammofonbolaget Metronome, vilket i sin tur medförde vokalistengagemang i olika orkestrar. Sommaren 1955 reste hon med Arne Domnerus´orkester, hösten -55 med Charlie Norman och Delta Rhytm Boys, och året därpå blev det bl. a. Cabaré Nalen samt Emil Iwrings och Seymour Österwalls orkestrar.


Men Siw, som är en flicka med skinn på näsan, och som gärna gör vad som faller henne in, blev trött på att flacka runt som sångerska, och kastas mellan mer eller mindre trivsamma inackorderingsrum. Hon vände helt enkelt både Stockholm och sångkarriären ryggen och reste upp till Umeå, där såväl pojkvän som kontorsplats väntade. Sångerskan Siw Malmkvist blev för den skull inte bortglömd, åtminstone inte på Metronome, som "trodde" på flickan. Efter ideliga övertalningar och med en våning som lockbete fick man i höstas ner Siw till Stockholm igen. Och så var det alltså aktuellt för andra avsnittet i Siws karriär, och än så länge trivs hon med sitt sångaryrke, även om hon i barndomen var fast besluten att inte bli något annat än reklamtecknare.

Siw Malmkvist, som om sig själv säger, att hon är ganska så svår att hålla i tyglar, kommer med all säkerhet att överraska och charma TV-tittarna och sätta Lennart Hyland på det hala, när hon i april dyker upp i TV:s "Stora famnen". Siw har nämligen blivit utnämnd att tillsammans med Hyland sköta värdskapet. I övrigt har Siw Malmkvist en välbokad sommar framför sig. Halva juni i Oslo, hela juli i Köpenhamn, hela augusti på China i Stockholm, och dessutom engagemang bl. a. på Liseberg och Furuvik. Och detta är förvisso bara början på den unga, glitterögda skånskans stora karriär som sångerska.


Siws insjungning av den vid det här laget välbekanta "Augustin" går
som smör i solsken. Här har fotografen överraskat Siw när hon i en
välfylld skivbar i Stockholm signerade "Augustin-skivor".


Kontorsknoget är nu snart ett minne blott för Siw Malmkvist, som på
några månader svingat sig upp till toppen av vad vi har i sångartister.
Och vad förtäljer de många tidningsurklippen? Idel prunkande rosor,
förstås!
........................................................................
VECKOTIDNINGEN SÅNINGSMANNEN ¤ Lördagen den 28 mars 1959.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0