Avhuggen hand fastsydd


Hemmansägaren Klas Holmgren, 47 år, Skomanstjälen, högg av sig vänster hand vid en olycka i skogen på måndagsförmiddagen. På Piteå lasarett, dit han skyndsamt fördes, sydde man fast handen. Blodcirkulationen kunde också fås att att fungera. Det är dock ännu för tidigt att säga om Holmgren får behålla sin hand.

Överläkare Nils Oldby, som utförde den tidsödande operationen, säger till Piteå-Tidningen:
   - Handen var helt av, men vi ville självfallet ge Holmgren en chans att behålla den. Någonting annat än om en chans rör det sig dock inte. Vi har konstaterat att blodcirkulationen kommit igång i handen. Situationen om ett par dagar avgör om handen måste avlägsnas för gott. Även om det kan undvikas dröjer det ett par veckor innan man vågar uttala sig mera bestämt om utsikterna för en slutgiltig läkning.

Olyckan inträffade då Holmgren var ute i skogsrensning en knapp kilometer från sitt hem. Han hade en nyvässad yxa med sig. Tydligen slant han vid ett hugg med påföljd att vänster hand träffades och praktiskt taget hela skars av vid handleden. Trots blodflödet och smärtorna lyckades Holmgren ta sig hem mot gården och med rop påkalla folks uppmärksamhet. En granne anlade ett provisoriskt förband, varpå man i bil körde den från Öjebyn tillkallade ambulansen till mötes. Från lasarettet meddelas på PT:s förfrågan på tisdagseftermiddagen att Holmgren mår bra efter omständigheterna.

-----------------------------------------------------

KLAS HOLMGREN FÅR KANSKE BEHÅLLA SIN HAND


Klas Holmgren

Hemmansägare Klas Holmgren i Skomanstjälen får kanske behålla sin hand. Han fick den som bekant fastsydd på Piteå lasarett på tisdagen, sedan han under arbete i skogen råkat hugga av den helt vid handleden. I varje fall var läget ännu ett dygn efter den märkliga operationen ganska förhoppningsfull.

   -
Blodcirkulationen är bra igång och svullnaden är ganska obetydlig, säger överläkare Nils Oldby, som utförde operationen. Eftersom inga krosskador fanns var fallet relativt gynnsamt. Tack vare ett nytt effektivt preparat kan också riskerna för blodpropp minskas, säger dr Oldby. Men ännu är det för tidigt att uttala sig definitivt. Infektion, varbildning eller blodpropp kan bli streck i räkningen.

En liknande operation med lyckat resultat utfördes för en tid sedan på Östersunds lasarett och tidigare har en man från Örbyhus opererats i Uppsala, dessvärre med negativt resultat. Huruvida den 47-årige skogsarbetaren Klas Holmgren skall få behålla sin hand är det alltså för tidigt att uttala sig om.
------------------------------------------------------------------------------
PITEÅ-TIDNINGEN ¤ Juli 1964.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0