Brutalt knivmord i Piteå - 1975
Blodspåren vittnar om var dådet skedde och visar hur mannen släpat
sig 37 meter längre bort, i riktning mot hyreshuset (krysset). Hela
tiden ropade han på hjälp och det var några hyresgäster som uppmärk-
sammade den nödställde och slog larm.

Det var fembarnspappan Torsten Granström, 48 år, Piteå, som knivskars sent på onsdagskvällen så svårt att han senare avled. Händelsen bevittnades av den dödades två barn, 12 och 16 år, och inträffade utanför familjens hem.

Gärningsmannen, en 30-årig Pitebo, greps omedelbart efter dådet i sin bostad och har erkänt. Han anhölls i går som misstänkt för dråp. Granström gick till kiosken på Rådhustorget tillsammans med flickorna samt deras kompis. Där träffade de gärningsmannen som ville följa flickorna hem. Pappan sade ifrån flera gånger och när de kom in på fiskförsäljningens gård övergick samtalet till dispyt.

Efter knivhugget släpade sig den knivhuggne 37 meter och ropade hela tiden på hjälp. Samtidigt rusade de svårt chockade flickorna till polisstationen för att slå larm.

   - Jag har alltid morakniven på mej när jag är berusad. Som skydd om jag skulle bli överfallen...
30-årige Pitebon, som av länsåklagare K G Nääs i går anhölls som misstänkt för dråp, berättade det här för kriminalpolisen vid gårdagens förhör. Han har också medgett handlingen.

På torsdagen utförde kriminalpolisen brottplatsundersökning på det avspärrade området. Samtidigt förhördes gärningsmannen och flickorna. Länsåklagaren beslutade efter förhören att anhålla 30-åringen som misstänkt för dråp. Polisen har kunnat få en bild av händelsen.

48-årige Torsten Granström gick tillsammans med sina två döttrar, 12 och 16 år samt deras flickkompis, till Rådhustorget för att köpa korv och cigaretter. Där mötte de gärningsmannen som inledde samtal med flickorna. Han vill följa med dem hem. När Granström och flickorna gick Kyrkbrogatan följde 30-åringen med. Han frågade flera gånger om han inte fick följa med hem.


Vid övre cirkeln skedde dådet. Sedan släpade sig den skadade 37
meter fram till den andra markeringen. Polisen spärrade av området.
Här pågår undersökningen med kriminalarna Willy Nyström, P G Lund
och kommissarie Bengt Zaethreus.

DÖDANDE KNIVHUGG
När sällskapet kom in på fiskförsäljningens gård utvecklades samtalet till en dispyt. Till sist måttade Granström ett slag mot 30-åringen, som enligt flickornas berättelse, uppträdde hotfullt. Plötsligt ryckte gärningsmannen upp morakniven ur byxlinningen och utdelade hugget mot Granström vilket träffade hjärtat och lungorna. 30-åringen försvann snabbt från platsen.


Kriminalpolisen undersökte brottsplatsen på torsdagen. Här försöker
man rekonstruera knivdramat med utgångspunkt från de tydliga
blodspåren.

SLÄPADE SIG 37 METER
Den knivstuckne blödde svårt och har enligt polisundersökningen delvis gått och krypit 37 meter. Blodspår vittnar om detta. Hyresgästerna i ett närliggande hyreshus, där Granström bodde, hörde ropen på hjälp och ambulans larmades. Samtidigt rusade flickorna ner till polisstationen där de chockade över händelsen berättade allt för polisen.

Efter ett antal minuter kom ambulansen till platsen. Granström fördes i ilfart till lasarettet där han omedelbart opererades. Hans liv kunde inte räddas.


Det var med en sådan här morakniv som dråpet i
Piteå utfördes.

OBDUCERING GER BESKED
I dag, fredag, kommer den döde att obduceras i Umeå och då får man klarhet i hur många knivstick han blev utsatt för och den direkta dödsorsaken. Gärningsmannen och den dödade kände inte varandra. Det var veterligt första gången de möttes. En tillfällighet, som fick ett så tragiskt slut. Flickorna bekräftade också vid förhören att de inte kände varandra.

Torsten Granström var bördig från Kikkejaur, Arvidsjaur och sedan en tid bosatt i Piteå. Han efterlämnar hustru och fem barn. Barnen togs om hand av de sociala myndigheterna på onsdagskvällen.

 - JAG HAR STUCKIT NED EN MAN!
Knivmannen sprang direkt hem till lägenheten som ligger inte långt från brottsplatsen.
   - Jag har stuckit ned en man, berättade han för fästmön och visade kniven.
Gripandet gick helt lugnt tillväga. Han följde med utan motstånd till polisstationen. Vid gårdagens förhör berättade han att han alltid brukade bära på sig en kniv när han var berusad.
   - Den har jag till försvar om någon skulle anfalla mej, sade han. Han berättade också att han kände sig hotad när han drog kniv mot 48-åringen.

FLERA VÅLDSBROTT
   - Hur kan sådant här hända, frågar sig många när den tragiska händelsen blev känd. Men faktum är att liknande våldshändelser har inträffat i Piteå för kort tid sedan. I två fall har offren avlidit och i ett fall blev en ung man så svårt skadad att han fått men för livet.
--------------------------------------------------------------
PITEÅ-TIDNINGEN ¤ Fredagen den 30 maj 1975.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0