Café-epok i Korsträsk slut


En café-epok avslutas i Korsträsk. Makarna Helvi och David Lundberg
slår igen efter att i 28 år ha drivit café Centrum.

På söndagen avslutades en café-epok i Korsträsk. Då stängde nämligen café Centrum.
   - Det skall bli skönt. Man är så tidsbunden vid en rörelse av det här slaget, säger makarna Helvi och David Lundberg, som drivit caféet sedan 28 år tillbaka.

De senaste åren har caféet drivits i kombination med kiosk. Nu blir alltså Korsträskborna också utan tidningar i fortsättningen. Anledningen till att rörelsen läggs ned är av åldersskäl men främsta orsaken är den dåliga lönsamheten. Närheten till Älvsbyn (bara 7 km) gör att många tar en biltur för att inhandla sin kvällstidning eller sitt rökverk.
   - Varuhusen gör också sitt till. De tar död på små rörelser av det här slaget. Speciellt ICA-Pärlans tillkomst blev märkbar, säger David Lundberg.

När Korsträsk var ett blomstrande samhälle fanns det ytterligare ett café. Dessutom var samhället begåvat med tre affärer. Nu finns endast en livsmedelsbutik kvar. Nedläggningen av caféet kommer annars i en tid då framtiden ter sig något ljusare för samhället. Ett nyväckt intresse för bostadsbyggande kan spåras. Ett flertal egnahem är under uppförande, många väntar på att få sätta spaden i jorden.
   - Det blir nog ändå aldrig som förr i tiden. Då var ju caféet hela byns samlingspunkt, påpekar Lundberg.

En som ser fram emot nedläggningen är fru Helvi Lundberg. Det är hon som varit mest bunden vid rörelsen under de 28 åren.
   - Visst har det också varit roligt många gånger. Men nu ser jag fram emot en tid med större fritid. Jag skall cykla och motionera så mycket jag hinner, säger finlandsfödda Helvi.
--------------------------------------------------------------------------------
PITEÅ-TIDNINGEN ¤ Måndagen den 1 juli 1974.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0