CHARLIE CHAPLIN - 1931





Chaplins nya film "City Lights" har gjort stormande succés och har satt skrattet i gång i hela Europa. Själv bevistade Chaplin premiärerna i huvudstäderna, och överallt blev han mottagen med ett jubel, som ej kände några gränser. Läs denna artikel om den geniale komikern och den lilla hittills okända dam, som han tog vid handen på sin väg mot den strålande berömmelsen!


Melankolisk och underfundig, full av de mest bisarra infall, sådan är
han fortfarande, och som sådan kommer publiken aldrig att tröttna
på honom!


CHARLIE CHAPLIN är känd av varje barn på Färöarna, Grönland, i Athen och på Tenerifa, för att blott nämna några avlägsna exempel. Och grönlandsbarnen och alla andra barn applåderar, så snart Chaplin visar sig, jublar bara han höjer på ögonbrynen, svänger med sin tunna käpp eller skakar på sina vida byxor. Förresten är det inte bara barnen, som finner Chaplin rolig, han har millioner beundrare och beundrarinnor i alla åldrar. Ty Chaplin är konstnär, i sin genre oöverträffad, och varje lilla tryck även det enklaste är noga instuderat och byggt på noggranna psykologiska iakttagelser av människonaturen.


Denne märklige man
Som Gud och var man vet, är denne märklige man, Charlie Chaplin, född i London den 16 april 1889,. Hans mor, Hannah Chaplin, var en avgudad operettsångerska; hon uppträdde i ett större parti just vid den tid då gossen skulle komma till världen. Första gången Charlie visade sig på scenen var som dibarn i sin moders armar. Hans far hette Chaplin. Även han, den äldre Chaplin, var sångare liksom sin hustru och en ganska framstående skådespelare. Året efter Chaplins födelse var hela familjen i New York, där föräldrarna uppträdde.

Det var flera barn i den chaplinska familjen. Därför fick stackars fru Hannah det mycket illa ställt, då hennes man plötsligt dog, medan barnen ännu voro små.


Teaterbarn
Charlie Chaplin är alltså bokstavligen ett teaterbarn. Ingen blir skådespelare av denna enda anledning men den, som blir det, har onekligen med modersmjölken insupit en håg för teatern, som ingen annan.

Därför kom Charlie Chaplin lätt in vid en teater, långt innan han var vuxen. Han debuterade som Bill i "Sherlock Holmes". Redan då blev han samtidigt berömd för sina skådespelarparodier och mycket eftersökt av alla möjliga klubbar och föreningar, som erbjödo honom höga honorar för att uppträda.

Då var han 21 år
Då Charles Spencer Chaplin var 21 år, fick han ett lysande anbud från en av de stora engelska teatrarna. Men samtidigt fick han erbjudande att komma till New York och filma. Nu var han i Philadelphia, och då var det ju lättare att fara till New York än att bege sig över "pölen". Chaplin är inte "sjöstark". Å andra sidan var det ju inte millioner, filmsällskapet i New York bjöd, inte mera än lumpna 600 kronor i veckan.


Från då till nu
Nåväl, det har gått bra. Under de gångna 20 åren har Chaplin förtjänat millioner och åter millioner, han har blivit direktör för sitt eget bolag. Då han år 1929 slöt sin gamla moders ögon, var hon allt annat än en stackars fattig änka, hon ägde sitt eget hus i Beverly Hills. Han har varit gift en tre, fyra gånger och har råd till att betala var och en av sina frånskilda hustrur ett par millioner om året. Det måtte vara roligt.


"City Lights"
Vad handlar "City Lights" om?
Den handlar om "busen" Charlie Chaplin, som träffar en millionär, som är trött på allt och vill göra ett slut på denna eländiga tillvaro, vilket Chaplin hindrar honom från. Till tack härför kallar millionären honom sin vän och sänder bud efter honom, varje gång det klickar med humöret. Vidare handlar filmen om att samme Chaplin träffar en blind blomsterflicka, som är fattig. Hon blir sjuk, och han vill, måste och skall hjälpa henne och vara snäll mot henne.

Det är inte lätt för en sjåare, som lever ur hand i mun. Då han befinner sig i den värsta knipan, visar det sig, att millionären rest bort, varför den stackars busen inte kan få ett rött öre av honom. I sin nöd finner Chaplin på tusen utvägar, arrangerar bland annat en stor boxningsmatch, där han själv agerar mästerboxare, vilket dock endast inbringar honom prygel, inga pengar.

Emellertid kommer millionären hem, blir invigd i det hela, får lyckligtvis blomsterflickan frisk igen, ja, skänker henne till och med hennes syn åter. Det är emellertid nu både illa och väl. Ty då hon ser sin välgörare, Charlie, skrattar hon bara åt honom, rycker medlidsamt på axlarna, fäller en tår och - gifter sig med millionären. Det är en gammal god historia, så sann och mänsklig. Men Charlie Chaplin har åter bevisat dess sanning, så att den griper åskådarna och kommer dem att både skratta och gråta.


Chaplins medspelare
Vem är millionären? Det är Harry Meyers, en utmärkt, amerikanska skådespelare och filmkonstnär. Vem är den blinda flickan? Det är Virginia Cherrill. Vem är hon? Hon är en ung vacker flicka, som den stackars Chaplin funnit. En sådan ung skönhet finner Chaplin varje gång, han skall upptaga en film. Charlie Chaplin hör till de konstnärer, som måste hysa kärlek till den konstnärinna, han skall spela mot. Antagligen har hans kärlek till Virginia nu gått över, och Charlie har vinkat farväl till henne med sin lustiga, rundkulliga, lilla hatt. I gengäld ha millioner och åter millioner lärt känna namnet Virginia Cherrill.





Virginia Cherrill är Chaplins nya och utmärkta partner. Hon är ett fynd,
som han kan vara stolt över.


Chaplin är mycket skicklig i boxning, och just därför förstår han att
göra en scen som denna omåttligt rolig.


Som regissör har Chaplin en enastående förmåga att finna de roligaste
typer till medspelare - alltid personligheter, som på ett fint sätt passar
in i den ram, hans konst kräver.
-----------------------------------------------------------
HEMMETS VECKOTIDNING ¤ Den 7 maj 1931.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0