Sverige-Sovjet - OS i Sapporo 1972.

1972 var OS år! Vinterspelen hölls mellan den 3-13 februari i Sapporo i Japan. Medan sommarspelen gick av stapeln i München den 26 augusti t.o.m. den 11 september 1972. I Sapporo blev medaljutdelningen endast 1 guld 1 silver och 2 brons. Sveriges enda guld togs av skidåkaren Sven-Åke Lundbäck från Luleå, på 15 km där tiden blev 45:28.24.

Svenska hockeylandslaget Tre Kronor hamnade utanför prispallen. Detta trots att man i en av matcherna spelade 3-3 mot de oövervinnerliga Sovjetunionen. Slutställningen blev följande:

1. SOVJETUNIONEN

2. USA

3. TJECKOSLOVAKIEN

4. SVERIGE
-----------------------------------------------
Sommarolympiaden hölls detta år i München. Den 26 augusti invigdes München-OS under stort pompa och ståt. Den 5-6 september togs sig medlemmar ur terrororganisationen "Svarta september" in i OS-byn och tog delar av den israeliska truppen som gisslan. I den sammandrabbning som följde, så avled 11 israeler, 5 terrorister samt en tysk polisman. P.g.a. den tragiska händelsen så har Münchenolympiaden gått till historien som den "Svarta Olympiaden".

I München kunde vi glädjas åt 4 guld, 6 silver och 6 brons. Bland de svenska idrottsmän som förärades en guldpeng var Ulrika Knape, simhopp, Gunnar Larsson, simmning och Ragnar Skanåker i pistolskytte.
-------------------------------------------------------Ett av de många slagsmålen vid svenskburen.

En sån hockeymatch! En rungande holmgång, som urartade i slagsmål i rena hatstämmningen! Tre Kronor har gulddoften kvar efter den dramatiska matchen mot Sovjet i morse: 3-3 - sedan Sovjet varit i överläge med både 2-0 och 3-1. Tre Kronor räddade poängen med alla tre målen i sista perioden!

Hjälten framför alla andra var Christer Abrahamsson i målet - han petar "Honken" nu! Efter matchen var det ren segerstämmning i det svenska omklädningsrummet. Spelarna var utpumpade och sönderslagna - men lycksaliga. Förbundsbasen Helge Berglund tog upp en av de vilda kampsånger som han fick så mycket skäll för under VM i Schweiz ifjol, men nu sjöng alla med. Allt gammalt VM-groll från ifjol är bortblåst. Berglund höll tacktal till spelarna, som hurrade för Bill Harris - mannen de spelat för.

Hela den högdramatiska ishockeymatchen Sverige-Sovjet sänds i repris i TV 2 i eftermiddag. Ni som missade den våldsamt spännande fighten i morse har chansen att se den mellan kl. 16.45 och 18.30. Det blir dessutom ett sammandrag i TV 1 i sändningen mellan kl. 20.00 och 21.00.


Christer Abrahamsson, svensk hockeymålvakt, en av de stora hjältarna
i 3-3 matchen mot Sovjet den 7 februari 1972 i Sapporo-OS.
----------------------------------------------------------------------

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0