Viktor Konovalenko på Domus i Piteå

"Honken" Holmqvist kom att bli en stor idol för mig under min barndom. Men det fanns ytterligare en målvakt av rang som jag såg upp till: Viktor Konovalenko. Den blott 168 cm långe  Konovalenko vaktade den sovjetiska målvaktskassen under många år. Och han var ibland helt omutlig, klädd i sin röda tröja och med målvaktsklubban hårt hållen i sin högra hand. Plötsligt en dag när jag gjorde ett besök på Domus i Piteå, står han där, livs levande: Viktor Konovalenko! Jag "råkade" ha en bit papper i min ficka. Jag viskade till min far att jag ville att han skulle gå fram för att be om Konovalenkovs autograf, jag tordes inte själv. Min pappa gick fram, log sitt allra bredaste leende och räckte fram papper och penna! Konovalenko skrev snällt sitt namn. Tyvärr så har jag tappat bort hans autograf.
/Roger.


Den ryske landslagsmålvakten Viktor Konovalenko har gjort sig enormt
populär vid  sitt piteåbesök. Här tillsammans med Christer Norén, en av
PIF:s pojklagsmålvakter.

Under dagarna tre har det ryska hockeygänget Torpedo besökt Piteå för två matcher. Under den tiden hann ryssarna göra sig enormt populära hos den unga hockeygenerationen. I går, söndag, lämnade ryssarna Piteå, men innan avfärd hann de med att övervara ett träningspass hos PIF:s hockeygrabbar.

Två av ryssarna , stjärnmålvakten Viktor Konovalenko och forwarden Vladimir Gordeev, tog hand om varsin del av träningen. Konovalenko skötte givetvis målvaktsträningen medan Gordeev ägnade sig åt utespelarna. Ett par nya träningsknep hann PIF-pojkarna med att lära sig, mest överraskande var nog det gymnastikprogram som utfördes på isen innan den egentliga träningens början.

Redan i unga år håller ryssarna högt tempo på träningarna och PIF-pojkarna hann bli ordentligt svettiga. På nyårsdagen spelade Torpedo med stor sannolikhet hem segern i Expolaris Cup genom att slå tjeckiska Kladno på Kvarnvallen. En seger som ryssarna firade med att gå på bio ("Det tänder på sängkanten").
-------------------------------------------------------------------
PITEÅ-TIDNINGEN ¤ Den 3 januari 1972.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0