Birgitta Andersson gifter sig / 1965
¤ Birgitta går i giftastankar...


¤ Likaså Nils-Bertil Dahlander.


NEW YORK (Expressen). Dagens roligaste nyhet om Sveriges roligaste flicka: Birgitta Andersson skall gifta sig. I morgon kommer Birgitta tillbaka till Sverige efter en dryg månads semester i USA. Sin blivande man hör till det hon plockar med sig hem. Det är trumslagaren Nils-Bertil Dahlander, som emigrerade till Amerika 1952 och som nu åter skall bosätta sig i Sverige.

Men Nils-Bertil kommer inte förrän litet senare. Han tar båten över med allt sitt bohag. Lämnar New York på fredag. Bara det är ju en toppfestlig nyhet för jazz-Sverige. Nils-Bertil var vår bäste trummis när han stack iväg. De bägge har känt varandra sen just det år då Nils-Bertil åkte - 1952. De träffades i Göteborg, där en mycket okänd fröken Andersson jobbade på Ateljéteatern tillsammans med bland annat Ann-Marie Gyllenspetz och nuvarande TV-mannen Arne Weise.

Nils-Bertil med kvartett spelade på den tiden med Sonya Hedenbratt som vokalist. Sonya och Birgitta har ju träffats åtskilligt sen dess när de varit med i Hasses och Tages revyer.
    - Vi sågs första gången på något ställe nånstans i Göteborg och det tände nog litet redan då, berättar Nils-Bertil för Expressen.
    - Sedan dess har vi träffats varje gång jag varit hemma på besök. Vi hade faktiskt planerat det här redan innan Birgitta kom hit. Att vi skulle åka hem igen tillsammans alltså.

Både Birgitta och Nils-Bertil har hitills varit typiska ungkarlar, som man säger.
    - Någon tid för bröllopet har vi inte bestämt ännu, säger Nils-Bertil.
Birgitta är den tredje av vårt lands teaterflickor som haffar en musiker. Tidigare har ju Monica Zetterlund gift sig med basisten Göran Pettersson och Anna Sundquist med trombonisten Olle Holmqvist. Nu kan man alltså bilda "roliga brudars äkta män-trion". eller i den stilen.

Nils-Bertil har en massa planer något i den stilen.
    - Jag skall skriva kontrakt med ett svenskt grammofonbolag och göra inspelningar med fin svensk jazz eller också bildar jag ett eget bolag. Men huvudsaken är att jag får vara tillsammans med Birgitta.
    - På så där 5-10 år skall man kunna jobba in sig bra, tror jag.
Innan han lämnade Sverige - första USA-trippen gjorde han redan 1948 - spelade Nils-Bertil i de dåvarande toppbanden i Sverige. Bland annat Thore Ehrlings orkester.

I USA har han arbetat åt de flesta av de bästa: Teddy Wilson, Lester Young, Charlie Shavers, Terry Gibbs för att nämna några. Han har massor av värdefulla kontakter på USA-marknaden. Birgitta Andersson har tillbringat den mesta av sin tid i USA tillsammans med Nils-Bertil. De har sett allt som finns av musicals och komedier. De har rest över hela kontinenten. De kom åter till New York i går, bruna av Miamis glödande sol.

Men före det hade de varit i vintersportorten Aspen i Colorado och väl i New York blev Birgitta förkyld. När vi skulle ta bilden på de bägge låg Birgitta och snorade hemma på hotellet. Så vi tog en bild på Nils-Bertil som uppmuntrades av den amerikanske fotografen. Denne berättade nämligen att han en gång av misstag blivit instängd i ett fryshus med hästkött i två timmar så han visste vad en förkylning vill säga!

Med fotografråden om bästa botemedlen i minnet stack Nils-Bertil på tisdagskvällen över till sin Birgitta. Så tillbringade de sin sista natt tillsammans med att titta på ett minnesprogram om Helan och Halvan i TV. Men i dag flyger Birgitta - oavsett förkylning - till Sverige. Den 15 mars börjar repetitionerna för sommarens Knäpp Upp-turné och så skall Hasses och Tages nya film börja spelas in. I den senaste - "Svenska Bilder" alltså - var Birgitta för resten brudklädd för första gången i sitt liv när hon gifte sig med stackars Lars Ekborg. Nu skall hon få sätta på sig den vita klänningen på riktigt och höra Mendelssohn tona. Grattis!

-------------------------------------------------------------------------------
Expressen ¤ Mars 1965.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0